INDIAN POLITY MCQS SET 123
1221) The flag code of India, 2002 is an attempt to bring together all such laws, conventions, practice and instructions for guidance and benefit of all concern. In India the right to fly the National Flag isA) an absolute right
B) a qualified right
C) should be read having regard to Article 30 of the Constitution
D) that it should be read having regard to 323 A of the Constitution
Answer: a qualified right
1222) Consider the following statements
1. The National Calendar based on the Saka Era with Chaitra as its first month.
2. A normal year of 365 days Was adopted from 22nd March, 1957 along with the Gregorian Calendar.
Which of the above statements is/are correct?
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2
D) None of them
Answer: Both 1 and 2
1223) Which is the National Emblem of India?
A) Dharma Chakra
B) Star and Crescent
C) Lion and Sword
D) The Great Wall
Answer: Dharma Chakra
1224) Which one of the following sequences of dignitaries is in correct order as per the protocol in India ?
A) Prime Minister > Former President > Chief Justice of India
B) Prime Minister > Chief Justice of India > Former President
C) Chief Justice of India > Prime Minister > Former President
D) Former President > Prime Minister> Chief Justice of India
Answer: Prime Minister > Former President > Chief Justice of India
1225) The Government of India has decided to declare which of the following rivers a National River ?
A) Brahmaputra
B) Yamuna
C) Ganga
D) Cauvery
Answer: Ganga
1226) How many languages have been recognised by the Constitution ?
A) 15
B) 18
C) 22
D) 24
Answer: 22
1227) Which one of the following statements is not correct?
A) The National Song 'Vande Mataram' was composed by Bankimchandra Chatterji originally in Bengali.
B) The song 'Jana Gana Mana' composed originally in Bengali by Rabindra Nath Tagore was adopted in its Hindi version by the Constituent Assembly on 24th January, 1950 as the 'National Anthem' of India.
C) The 'National Calendar' of India based on Saka era has its 1st Chaitra on 22nd March normally and 21st March in a leap year.
D) The design of the National Flag Of India was adopted by the Constituent Assembly on 22nd July, 1947.
Answer: The National Song 'Vande Mataram' was composed by Bankimchandra Chatterji originally in Bengali.
1228) Of the following words in the Preamble of the Constitution of India which was not inserted through the Constitution (42nd Amendment) Act, 1976?
A) Socialist
B) Secular
C) Dignity
D) Integrity
Answer: Dignity
1229) Which Amendment Act introduced changes in the Preamble to the Indian Constitution?
A) The 38th Amendment Act, 1975
B) The 40th Amendment Act, 1976
C) The 42nd Amendment Act, 1976
D) The 44th Amendment Act, 1979
Answer: The 42nd Amendment Act, 1976
1230) Which of the following parts of the Constitution cannot be amended by a simple majority?
A) Creation of new State
B) Process of the election of President
C) Official language of the Union of States
D) Provision of Quorum
Answer: Process of the election of President
No comments:
Post a Comment