INDIAN POLITY MCQS SET 124
1231) Sikkim was made an integral part of India under theA) 36th Amendment
B) 39th Amendment
C) 40th Amendment
D) 42nd Amendment
Answer: 36th Amendment
1232) The most controversial amendment passed during the emergency was
A) 41st
B) 42nd
C) 43rd
D) 44th
Answer: 42nd
1233) Which of the following Constitutional Amendments have added Article 15(5) in the Constitution of India providing for reservation in educational institution in the Private sector also?
A) 81st Amendment
B) 86th Amendment
C) 91st Amendment
D) 93rd Amendment
Answer: 93rd Amendment
1234) The Constitution (93rd Amendment) Act deals with
A) local self government
B) extension of reservation in educational institution
C) basic structure of the Constitution of India
D) appointment of judges in the Supreme Court of India
Answer: extension of reservation in educational institution
1235) Which of the following amendment doesn't require amendment by special majority and consent of states ?
A) Delimitation of constituencies
B) Supreme Court and High Court
C) Representation of states in Parliament
D) Any of the lists in the 7th Schedule
Answer: Delimitation of constituencies
1236) Consider the following
Statement I 112th Amendment Bill seeks to amendment of Article 243T.
Statement II 112th Amendment Bill is as out providing reservation to women on half of total seats in a municipality.
Which of the following statement(s) are correct?
A) I and II
B) Only I
C) Only II
D) Neither I nor II
Answer: Only I
1237) By which Amendment Act of the Constitution of India were the Directive Principles of the State Policy given precedence over the Fundamental Rights wherever they come into conflict?
A) 40th
B) 42nd
C) 44th
D) 46th
Answer: 42nd
1238) Which of the following statements are correct regarding 118th Constitutional Amendment Bill?
1. This bill is about reservation in promotion to schedule caste and schedule tribe.
2. A new article called article 16(4A) will be inserted.
3. This bill is about Special States for Hyderabad Karnataka region.
4. It seeks to insert a new article 371-J
A) 1 and 4
B) 1 and 2
C) 3 and 4
D) 2 and 3
Answer: 3 and 4
1239) Point out the difference between the local government in India before and after the Constitutional Amendments in 1992.
1. It has become mandatory to hold regular elections to the local government bodies.
2. 1/3rd positions are reserved for women.
3. Elected officials exercise supreme power in the government.
Select the correct answer using the codes given below
A) Only 1
B) 1 and 2
C) 1, 2 and 3
D) 2 and 3
Answer: 1, 2 and 3
1240) Which of the following has banned floor crossing by the members elected on a party ticket to the legislative?
A) 52nd Constitution Amendment Act
B) Peoples Representation Act
C) National Security Act
D) Maintenance of Internal Security Act
Answer: 52nd Constitution Amendment Act
No comments:
Post a Comment