INDIAN POLITY MCQS SET 125
1241) Which one of the following schedules of the lndian Constitution, lists the names of States and specifies their territories?A) 1st
B) 2nd
C) 3rd
D) 4th
Answer: 1st
1242) The 84th Amendment Act has frozen the total number of existing seats in the Lok Sabha on the basis of 1971 Census. They shall remain unaltered till the first census to be taken after the year
A) 2010
B) 2015
C) 2021
D) 2026
Answer: 2026
1243) Consider the following statements regarding Amendment Procedure of the Constitution of India
1. A bill seeking amendment in the Constitution can be introduced only in Lok Sabha.
2. A bill that seeks to amend the provision relating to distribution of legislative powers between the Union and the States requires to be passed by majority of total membership and by the two thirds majority of the members present and voting in each House of Parliament.
3. A Bill that seeks to increase or diminish the area of any state only requires simple majority in each Houses of Parliament for the amendment and this bill also requires prior recommendation of the President.
4. A joint sitting of Both Houses of Parliament cannot be held for the purpose of amendment in the Constitution.
Which of the statements given above are incorrect?
A) 1 and 2
B) 1 and 3
C) 2 and 3
D) 1 and 4
Answer: 1 and 2
1244) Which among these are Salient feature of Constitution (115th Amendment Bill)?
1. It seeks to introduce goods and services Tax by amending constitution.
2. The Bill allows both Parliament; and State Legislature to frame laws with respect to GST
3. The Bill exempts certain commodities from GST.
4. The Bill creates a Goods and Service Tax council. Consisting of Prime Minister, Union Finance Minister, Chief Ministers and Deputy Chairman Planning Commission.
A) 1 and 4
B) 1, 2 and 3
C) 1, 2 and 4
D) None of these
Answer: 1, 2 and 3
1245) The Government enacted the Panchayat Extension to Scheduled Areas (PESA) Act in 1996. Which one of the following is not identified as its objective?
A) To provide self-governance
B) To recognise traditional rights
C) To create autonomous regions
D) To free tribal people form exploitation
Answer: To create autonomous regions
1246) Which one among the following is not a salient feature of the Companies Bill as amended in the year 2012?
A) For spending the amount earmarked for corporate social responsibility. the company shall give preferences to local areas where it operates.
B) Punishment for falsely inducing a person to enter into an agreement with bank or financial institution with a view to obtaining credit facilities.
C) There is no limit in respect of companies in which a person may be appointed as auditor.
D) 'Independent directors' shall be excluded for the purpose of computing 'one third of retiring directors'.
Answer: There is no limit in respect of companies in which a person may be appointed as auditor.
1247) Which of the following amendment is done by simple majority?
1. Representation of Peoples Act
2. Rules of Procedure in Parliament
3. 5th Schedule and 6th Schedule
4. Election to Parliament and State Legislature
Codes
A) All the above
B) 1, 2 and 3
C) 2, 3 and 4
D) 2 and 4
Answer: 2, 3 and 4
1248) Which of the following provisions need to be amended by special majority?
A) Fundamental Rights and DPSC
B) 5th and 6th Schedule
C) List in 7th Schedule
D) Manner of election of President
Answer: Fundamental Rights and DPSC
1249) The 79th Amendment of the Constitution related to
A) Centre State relations
B) establishment of two political parties
C) Fundamental Rights
D) reservation of SCs and STs and representation of Anglo Indians in the Lok Sabha and State Assemblies
Answer: reservation of SCs and STs and representation of Anglo Indians in the Lok Sabha and State Assemblies
1250) Consider the following statements
1. An amendment to the Constitution of India can be initiated by an introduction of a bill in the Lok Sabha only.
2. If such an amendment seeks to make changes in the federal character of the Constitution, the amendment also requires to be ratified by the legislature of all the States of India.
Which of the statements given above is/are correct?
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
Answer: Neither 1 nor 2
No comments:
Post a Comment