LATEST

Saturday, June 20, 2020

INDIAN POLITY MCQS SET 126

INDIAN POLITY MCQS SET 126

1251) Consider the following statements about salient feature of 111th amendment bill.
I-A new article 243 ZH through 243 ZT,will be inserted in Directive principle of State Policies.
II. A new part, IX B will be inserted
Which of the following statement(s) is/are correct
A) Only I
B) Both I and II
C) Only II
D) Neither I nor II
Answer:  Both I and II
   
1252) Which one of the following statements correctly describes the Fourth Schedule of the Constitution of India?
A) It lists the distribution of powers between the Union and the States.
B) It contains the languages listed in the Constitution.
C) It contains the provisions regarding administration of Tribal areas.
D) It allocates seats in the Council of States.
Answer:  It allocates seats in the Council of States.
   
1253) The Sixth Schedule of the Indian Constitution contains provisions for the administration of tribal areas. Which of the following states is not covered under this schedule?
A) Assam
B) Manipur
C) Meghalaya
D) Tripura
Answer:  Manipur
   
1254) Consider the following statements
I. 110th Amendment Bill seeks to amendment of Article-243D
II. 110th Amendment Bill is as out providing reservation to women one-half of the total seats in Panchayats.
Which of the following statement(s) are correct
A) Only I
B) Only II
C) Both I and II
D) Neither I nor II
Answer:  Only I
   
1255) Which of the following are matters on which a constitutional amendment is possible only with the ratification of the legislatures of not less than one half of the states?
1. Election of the President.
2. Representation of the States in Parliament.
3. Any of the Lists in the 7th Schedule.
4. Abolition of the Legislative Council of a State.
Choose the right answer from the options given below
A) 1, 2 and 3
B) 1, 2 and 4
C) 1, 3 and 4
D) 2, 3 and 4
Answer:  1, 2 and 3

 
1256) Consider to following statements about 116th constitutional amendment bill.
1. It is about constitution of Lokpal and Lokayakta.
2. A new part 'XIV B' will be inserted.
3. In third schedule part IX will be inserted.
Which of the following statement(s) is/are correct
A) Only 1
B) 1 and 3
C) 1 and 2
D) 1, 2 and 3
Answer:  1, 2 and 3
   
1257) The constitution can be amended in the following ways
1. Amendment by simple majority of the parliament.
2. Amendment by special majority of the Parliament.
3. Amendment by special majority of the Parliament and the ratification of half of the State Legislatures.
Which at the above falls outside the scope of Article 368?
A) Only 2 and 3
B) Only 1 and 3
C) Only 1
D) None of the above
Answer:  Only 1
   
1258) Which of the following is not true about the Anti-Defection bill?
A) An MP or an MLA will be disqualified if he has voluntarily given in the membership of the party to which he belonged
B) In the event if a member is absence from voting in the house on a particular issue the MP or MLA will be disqualified
C) A member shall not be disqualified if there is a merger of political parties
D) The Speaker of the Lok Sabha will not be disqualified if he becomes a member of another political party lateron
Answer:  The Speaker of the Lok Sabha will not be disqualified if he becomes a member of another political party lateron
   
1259) Find correct match Constitutional Amendment Amendment in Schedule
A) 1st Amendment --> 9th Schedule
B) 6th Amendment --> 5th Schedule
C) 110th Amendment --> 1st Schedule
D) 21st Amendment --> 7th Schedule
Answer:  1st Amendment --> 9th Schedule
   
1260) Lokpal and Lokayakta Bill deal with which amendment of constitution.
A) 110th Amendment
B) 116th Amendment
C) 109th Amendment
D) 114th Amendment
Answer:  116th Amendment

No comments:

Post a Comment