INDIAN POLITY MCQS SET 127
1261) Consider the following statements and choose the wrong statement.1. In 1956, the 7th constitutional amendment created provision for legislative council for MP but it did not mine into existence.
2. The state assembly legislative can pass a resolution for legislative council but only the parliament can create or abolish it.
Codes
A) Only 1
B) Both 1 and 2
C) Only 2
D) Neither 1 nor2
Answer: Both 1 and 2
1262) Guidelines for running cooperative society is on which constitutional amendment bill?
A) 116th
B) 111th
C) 109th
D) 115th
Answer: 111th
1263) Which of the following statements is/are not correct for the Ninth Schedule of the Constitution of India?
1. It was inserted by the First Amendment in 1951.
2. It includes those laws which are beyond the purview of judicial review.
3. It was inserted by the 42nd Amendment.
4. The laws in the Ninth Schedule are primarily those which pertain to the matters of national security.
Select the correct answer using the codes given below
A) 1 and 2
B) 2 and 3
C) 3 and 4
D) Only 3
Answer: 3 and 4
1264) The provisions in Fifth Schedule and Sixth Schedule in the Constitution of India are made in order to
A) protect the interests of Scheduled Tribes
B) determine the boundaries between state
C) determine the powers, authority and responsibilities of Panchayats
D) protect the interests of all the border states
Answer: protect the interests of Scheduled Tribes
1265) Match the following
List I List II
(Amendment Bills) (Subject)
A. 108th 1. Women's Reservation
B. 111th 2. Function and management of co-operative societies.
C. 116th 3. 50% reservation women in Panchayats
D. 110th 4. Lokpal and Lokayukta
Below the options are given in A B C D order
A) 2 1 4 3
B) 1 2 3 4
C) 1 2 4 3
D) 2 1 3 4
Answer: 1 2 4 3
1266) Power, authority and responsibilities of municipalities are listed in which one of the following schedules of the Constitution of India ?
A) Ninth
B) Tenth
C) Eleventh
D) Twelfth
Answer: Twelfth
1267) Match List I with List II and select the correct answer by using the codes given below the lists.
List I List II
A. Third Schedule 1. Allocation of seats in Upper House
B. Ninth Schedule 2. Disqualification on grounds of defection
C. Fourth Schedule 3. Validation of certain acts
D. Tenth Schedule 4. forms of Affirmations
Below the Codes are given in A B C D order
A) 1 2 3 4
B) 2 1 4 3
C) 3 2 4 1
D) 4 3 1 2
Answer: 4 3 1 2
1268) Under which one of the following Constitution Amendment Acts, four languages under the Eight Schedule of the Constitution of India, there by raising their number to 22?
A) Constitution (90th Amendment) Act
B) Constitution (91st Amendment) Act
C) Constitution (92nd Amendment) Act
D) Constitution (93rd Amendment) Act
Answer: Constitution (92nd Amendment) Act
1269) The ...schedule of Constitution of India contains special provisions for the administration and control of scheduled areas in several states ?
A) Third
B) Fifth
C) Seventh
D) Ninth
Answer: Fifth
1270) From the following languages listed in the Eighth Schedule of the Constitution pick out of the one which is official language of a state
A) Kashmiri
B) Urdu
C) Sindhi
D) Nepali
Answer: Urdu
No comments:
Post a Comment