LATEST

Saturday, June 20, 2020

INDIAN POLITY MCQS SET 128

INDIAN POLITY MCQS SET 128

1271) Which of the following statements is/are correct ?
1. According to Article 215, High Court is the court of record.
2. Article 32 is about Right to Move Supreme Court for enforcement of Fundamental Rights.
Codes
A) Only 1
B) Only 2
C) 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
Answer:  1 and 2
   
1272) Match List I with List II and select the correct answer by using the codes given below the lists.
List I      List II
A. Sixth Schedule      1. Administration and control of Scheduled areas and Scheduled Tribes
B. Second Schedule       2. Administration of tribal areas in states of Assam, Tripura and Mizoram and Meghalaya
C. Twelfth Schedule      3. Salary of Constitutional officers
D. Fifth Schedule       4. Powers, authority Schedule and responsibilities of Municipalities
Below the codes are given in A B C D order
A) 1 2 3 4
B) 2 1 4 3
C) 2 3 4 1
D) 4 3 1 2
Answer:  2 3 4 1
   
1273) Consider the tollowing statements
1. The Constitution of India has 22 parts.
2. There are 395 Articles in the Constitution of India.
3. Ninth, Tenth, Eleventh and Twelfth Schedules were added to the Constitution of India by the Constitution (Amendment) Acts.
Which of the statements given above is/are correct ?
A) Only 1
B) Only 2
C) 1 and 3
D) 1, 2 and 3
Answer:  1, 2 and 3
   
1274) Which of the following Articles/ Schedules in the Constitution of India deals with Autonomous District Councils?
A) 8th Schedule
B) Article 370
C) 6th Schedule
D) Article 250
Answer:  6th Schedule
   
1275) The Right to Education was added to the Fundamental Rights in the Constitution of India through the
A) Constitution (86th Amendment) Act, 2002.
B) Constitution (93rd Amendment) Act, 2005.
C) Constitution (87th Amendment) Act, 2003.
D) Constitution (97th Amendment) Act, 2011
Answer:  Constitution (86th Amendment) Act, 2002.

1276) 11th schedule of the Constitution of India related to
A) Panchayati Raj
B) Municipality
C) Centre state relations
D) None of them
Answer:  Panchayati Raj
   
1277) Which one of the following pairs of the schedule in the Constitution of India and its content is not correctly matched?
Schedule : Content
A) Eighth schedule : Languages
B) Second schedule : The forms of oaths and affirmations
C) Fourth schedule : Allocation of seats in the council of states.
D) Tenth schedule : Provisions as to disqualification on the ground of defection.
Answer:  Second schedule : The forms of oaths and affirmations
   
1278) The 4th schedule to the Constitution of India deals with
A) provisions related to the administration of tribal areas.
B) allocation of seats in the council of states.
C) The union list, state list and concurrent list.
D) recognised languages of union of India.
Answer:  allocation of seats in the council of states.
   
1279) Match the following constitutional amendments.
A. 13th Amendment      1. Nagaland
B. 18th Amendment       2. Anti detention law
C. 39th Amendment       3. Redefined state
D. 52nd Amendment       4. Election of President, Vice President, Speaker and Prime Minister cannot be changed
Below the codes are given in A B C D order
A) 2 4 1 3
B) 4 3 2 1
C) 3 2 1 4
D) 1 3 2 4
Answer:  1 3 2 4
   
1280) Which one of the following schedules of the Constitution of India contains provisions regarding anti-detection?
A) Second schedule
B) Fifth schedule
C) Eighth schedule
D) Tenth schedule
Answer:  Tenth schedule

No comments:

Post a Comment