INDIAN POLITY MCQS SET 129
1281) Consider the following statements1. an amendment to the Constitution of India can be initiated by an introduction of a bill in Lok Sabha only.
2. If such an amendment seeks to make changes in the federal character of the constitution, the amendment also requires to be ratified by the legislature of all the states of India.
Which of the statements given above is/are correct?
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
Answer: Neither 1 nor 2
1282) Consider the following statements
1. The Amendment procedure has been provided in Article 368 of the Constitution of India.
2. The consent of the states is mandatory for all Amendments to the Constitution of India.
Which of the statements given above is/are correct?
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor2
Answer: Only 1
1283) Consider the following statements
1. Sindhi was added in the 8th schedule of the constitution in 1967 by 21 amendment.
2. Konkani, Manipuri and Nepali were added in 1992 by 71 amendment.
Which of the above statements is/are correct?
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2
D) None of them
Answer: Both 1 and 2
1284) Which of the following is/are contained in the eleventh schedule of Indian Constitution?
A) Provisions of Panchayati Raj.
B) Provisions of Municipal Corporation.
C) Provisions of disqualification of grounds of detection.
D) acts and orders related to land tenure, land tax, railways, industries.
Answer: Provisions of Panchayati Raj.
1285) In which article of Indian Constitution. provision for 'Fundamental Duties' has been made by the 42nd Constitutional amendment Act?
A) Article-50
B) Article-51A
C) Article-52
D) Article-53
Answer: Article-51A
1286) India has adopted:
A) Limited franchise
B) Universal adult franchise
C) Both of them
D) Neither of them
Answer: Universal adult franchise
1287) An Election Commission in India is creation of the:
A) Constitution
B) Executive order
C) Statutes
D) Extra-constitutional
Answer: Constitution
1288) An Election Commission in India is established under
A) Article 324
B) Article 325
C) Article 327
D) Article 328
Answer: Article 324
1289) Election Commission in India is a:
A) Single member body
B) Two member body
C) Multi-member body
D) None of the above
Answer: Multi-member body
1290) Since when the Election Commission has been a multi-member body?
A) 1990
B) 1992
C) 1993
D) 1994
Answer: 1993
No comments:
Post a Comment