LATEST

Saturday, June 20, 2020

INDIAN POLITY MCQS SET 130

INDIAN POLITY MCQS SET 130

1291) Who decides the number of election commissioners in the Election Commission of India?
A) Union Parliament
B) President
C) Prime Minister
D) Chief Election
Answer:  President
   
1292) Commissioner The voting age in India was reduced from 21 year to 18 year by which
constitutional amendment act?
A) 42nd Amendment Act, 1976
B) 44th Amendment Act, 1979
C) 51st Amendment Act, 1984
D) 61st Amendment Act, 1989
Answer:  61st Amendment Act, 1989
   
1293) Recognition to a political party is accorded by:
A) the Speaker of the Lok Sabha in the case of national parties and the Speaker Of Legislative
Assemblies in the case of regional parties
B) the Election Commission
C) the Ministry of Parliamentary Affairs
D) a Committee of Whips
Answer:  the Election Commission
   
1294) Which one of the following statements is not correct?
A) The Election Commissioner scan not be removed from their office except on
recommendations by the Chief Election Commissioner
B) In case of difference of opinion amongst the Chief Election Commissioner and other Election Commissioners, the matter is decided by the Law Commission
C) The Chief Election Commissioner and other Election Commissioners enjoy equal powers
D) The term of office of an Election Commissioner is six years from the date he assumes office or till the day he attains the age of 65 years, whichever is earlier
Answer:  In case of difference of opinion amongst the Chief Election Commissioner and other Election Commissioners, the matter is decided by the Law Commission
   
1295) With reference to India, consider the following electoral systems:
1. System of direct election on the basis of adult suffrage.
2. System of proportional representation by means of single transferable vote.
3. List system of proportional representation.
4. Cumulative system of indirect representation.
Which of these have been adopted for various elections in India?
A) 1 and 2
B) 2 and 3
C) 1,3and 4
D) 1,2,3and4
Answer:  1 and 2

1296) State funding of elections takes place in :
A) USA and Canada
B) Britain and Switzerland
C) France and Italy
D) Germany and Austria
Answer:  Germany and Austria
   
1297) Consider the following tasks:
1) Superintendence, direction and conduct of free and fair elections.
2) Preparation of electoral rolls for all elections to the Parliament, State Legislatures and the Office of the President and the Vice-President.
3) Giving recognition to political parties, allotting election symbols to political parties and individuals contesting the election.
4) Proclamation of final verdict in the case of election disputes.
Which of the above are the functions of the Election Commission of India?
A) 1,2 and 3
B) 2,3 and 4
C) 1 and 3
D) 1,2 and 4
Answer:  1,2 and 3
   
1298) The conditions of service and tenure of the Election Commissioner is prescribed by:
A) the Constitution
B) Parliament
C) the President
D) Government
Answer:  Parliament
   
1299) Who has the power to decide an election peuuon?
I. District Court II. Supreme Court
III. High Courts IV. Tribunals
A) I, II and III
B) IV only
C) II and IV
D) II and III
Answer:  II and III
   
1300) The first general elections in India were held in:
A) 1949
B) 1950
C) 1951
D) 1953
Answer:  1951

No comments:

Post a Comment