LATEST

Saturday, June 20, 2020

INDIAN POLITY MCQS SET 131

INDIAN POLITY MCQS SET 131

1301) The Congress lost its monopoly of power in the States for the first time after the elections
of:
A) 1967
B) 1971
C) 1977
D) 1955
Answer:  1967
   
1302) The Chief Election Commissioner can be removed from once:
A) only by the Governor
B) in the same manner and on the same grounds as a Judge of the Supreme Court
C) only by the President on the advice of the Chief Justice of the concerned State
D) in the same manner as the Vice-President of India
Answer:  in the same manner and on the same grounds as a Judge of the Supreme Court
   
1303) Other Election Commissioners can be removed by:
A) Union Parliament
B) President
C) President on the recommendation of the Chief Election Commissioner
D) Prime Minister
Answer:  President on the recommendation of the Chief Election Commissioner
   
1304) Electioneering has to stop in a constituency:
A) one day before the election
B) 48 hours before election starts
C) 36 hours before a poll commences
D) 48 hours before the closing hour of polling
Answer:  48 hours before the closing hour of polling
   
1305) Who is responsible for the registration of voters?
A) Government
B) Voters
C) Political parties
D) Election Commission
Answer:  Election Commission

 
1306) Who can cast their votes by postal ballot?
I. Members of the Armed Forces.
II. Officials on election duty.
III. Foreign Service personal when posted abroad.
A) I and III
B) II and III
C) III only
D) I, II and III
Answer:  I, II and III
   
1307) A political party is recognized by the Election Commission only if:
I. it has been engaged in political activity for a continuous period of five years.
II. has returned at least one member of the Lok Sabha for every 25 members of that House or any fraction of that number elected from that State.
III. has returned at least one member to the Legislative Assembly of that State for every thirty members of that Assembly or any fraction of that number
IV. has polled not less than six percent of the total number of valid votes polled by all contesting candidates at the general elections.
V. has contested election in four or more States in three consecutive general elections.
A) I and II
B) I, III and IV
C) I, II, III and IV
D) I, II, III, IV and
Answer:  I, II, III and IV
   
1308) A political party requires to be recognized as a state party in how many states to be
recognized as a National Party?
A) two states
B) three states
C) four states
D) five states
Answer:  four states
   
1309) What is the correct sequence of steps in electoral procedure?
I. Filing of nominations.
II. Presidential notification.
III. Scrutiny of nomination papers.
IV. Withdrawal of candidature.
V. Allotment of symbols.
A) I, III, IV, V, II
B) II, I, IV, V, III
C) I, III, V, IV, II
D) II, I, III, IV, V
Answer:  II, I, III, IV, V
   
1310) A person is eligible to vote in the general elections if he or she:
I. is a citizen of India.
II. is not less than 21 years of age.
III. does not hold any office of profit under the Government.
IV. is not disqualified on grounds of unsound mind.
A) I, II and III
B) I and IV
C) I and II
D) I, II and IV
Answer:  I and IV

No comments:

Post a Comment