INDIAN POLITY MCQS SET 132
1311) The Area of Lok Sabha Constituency for the purpose of general election is determined bythe:
A) Delimitation Commission
B) Election Commission
C) Census Commission
D) President
Answer: Election Commission
1312) Which of the following is not correct?
A) The Election Commission consists of the Chief Election Commissioner and such number
of other Election Commissioners as President may fix
B) The Election Commission conducts the elections to the Parliament, the State Legislatures, the offices of the President and Vice-President and all local bodies
C) The Chief Election Commissioner is the Chairman of the Election Commission
D) The conditions of service of the Chief Election Commissioner shall not be varied to his disadvantage
Answer: The Election Commission conducts the elections to the Parliament, the State Legislatures, the offices of the President and Vice-President and all local bodies
1313) The declaration which outlines the future programme and policy of a political party issued
on the eve of a general election is called:
A) white paper
B) manifesto
C) yellow paper
D) mandate
Answer: manifesto
1314) Which one of the following is correct in respect of the commencement of the election
process in India?
A) The recommendation for election is made by the government and the notification for election is issued by the Election Commission
B) The recommendation for election is made by the Election Commission and the notification for election is issued by the Home Ministry at the Centre and Home Departments in the States
C) The recommendation for election is made by the Election Commission and the notification for election is issued by the President and Governors of the States concerned
D) Both the exercises of making a recommendation for election and that of issuing a notification in respect of it are done by the Election Commission
Answer: The recommendation for election is made by the government and the notification for election is issued by the Election Commission
1315) Which of the following is not correct?
A) A person seeking election to the Rajya Sabha must have completed the age of 30 years
B) A person seeking election to the Lok Sabha must have completed the age of 25 years
C) A person seeking election to a State Legislative Assembly must have completed the age of 21 years
D) A person eligible to vote for elections to a village panchayat must have completed the age of 18 years
Answer: A person seeking election to a State Legislative Assembly must have completed the age of 21 years
1316) Graduates constitute a separate constituency for the election of specified number of
members to the:
A) Nyaya Panchayat
B) State Legislative Council
C) Rajya Sabha
D) State Legislative Assembly
Answer: State Legislative Council
1317) The Chief Election Commissioner, according to a recent judgement of the Supreme Court is
A) the final authority in matters to be decided by the Election Commission
B) to share his authority with members of the Election Commission
C) to go by majority opinion prevailing among the members of the Election Commission
D) not bound by the Representation of the People Act which is amendable by Parliament
Answer: to share his authority with members of the Election Commission
1318) Election of Rajya Sabha is held after:
A) 1 year
B) 2 years
C) 6 years
D) 5 years
Answer: 2 years
1319) Who is a Returning Officer?
A) An officer who returns the unaccepted applications for allotment of land
B) An officer who is sent back to his parent department
C) An officer who is head of the State Assembly Secretariat
D) An officer who is responsible for conduct of election in a constituency and declares results
Answer: An officer who is responsible for conduct of election in a constituency and declares results
1320) Which of the following is not true about the electoral functions of the Parliament?
A) It helps the Prime Minister in forming the Central Cabinet
B) It participates in the election of the President
C) The Speaker and Deputy Speaker of the Lok Sabha are elected by the Members of the Parliament
D) Members of the Parliament vote for the election of the Vice-President
Answer: It helps the Prime Minister in forming the Central Cabinet
No comments:
Post a Comment