LATEST

Saturday, June 20, 2020

INDIAN POLITY MCQS SET 133

INDIAN POLITY MCQS SET 133

1321) The powers of the Election Commission are given in which of the following Articles of the
Constitution?
A) 286
B) 356
C) 324
D) 382
Answer:  324
   
1322) Which of the following does not come under the purview of the Election Commission?
A) To conduct the election of PM of India
B) To conduct the election of President of India
C) To give recognition to the political parties
D) To assign election symbols to the political parties
Answer:  To conduct the election of PM of India
   
1323) The Electorate means:
A) those people who do not have the right to elect their representatives
B) those people who have the right to be elected
C) those people who have the right to live in a country
D) all the citizens who possess the right to vote and elect their representatives in an election
Answer:  all the citizens who possess the right to vote and elect their representatives in an election
   
1324) How many days-time is given for the candidates to file their nominations from the date
of notification of the election?
A) 2 days
B) 4 days
C) 6 days
D) 8 Clays
Answer:  8 Clays
   
1325) Which of the following activities indulged in by a candidate during an election campaign constitute corrupt practices?
I. Giving gifts to voters to induce them to vote.
II. Appealing for votes on the grounds of caste or religion.
III. False character assassination of other candidates.
IV. Propagation and glorification of Sati.
A) I and II
B) II and III
C) I, II and III
D) I, II, III and IV
Answer:  I, II, III and IV

1326) Which of the following is correct regarding booth capturing?
I. It has been defined in the Constitution after the 61st amendment.
II. It includes the seizure of a polling booth to prevent the orderly conduct of elections.
III. It is also committed when any elector is threatened and prevented from going to the polling station to cast his vote.
IV. it has been declared a cognizable offence punishable by imprisonment.
A) 2,3, and 4
B) 1,2 and 3
C) 2 and 3
D) 1,2,3 and 4
Answer:  2,3, and 4
   
1327) Who appoints the Chief Election Commissioner of India?
A) President
B) Prime Minister
C) Parliament
D) Chief Justice of India
Answer:  President
   
1328) The Election Commission does not conduct the elections to the:
A) Lok Sabha
B) Rajya Sabha
C) Local bodies
D) President's elections
Answer:  Local bodies
   
1329) The Election Commission holds election for:
A) the Parliament
B) the Parliament and State Legislative Assemblies
C) the Parliament, State Legislative Assemblies and State Legislative Councils
D) the Parliament, State Legislatures and the posts of the President and the VicePresident
Answer:  the Parliament, State Legislatures and the posts of the President and the VicePresident
   
1330) The control of the preparation of electoral rolls for Parliament and legislatures vests with the:
A) Cabinet
B) Prime Minister
C) President
D) Election Commission
Answer:  Election Commission

No comments:

Post a Comment