INDIAN POLITY MCQS SET 134
1331) The erstwhile name of the UPSC was:A) Federal Public Service Commission
B) Indian Public Service Commission
C) British-India Public Service Commission
D) Federal Public Service Bureau
Answer: Federal Public Service Commission
1332) Union Public Service Commission (UPSC) came into being constitutionally in:
A) 1947
B) 1949
C) 1950
D) 1952
Answer: 1950
1333) Members of the Union Public Service Commission can function as members up to the age of:
A) 60 years
B) 58 years
C) 62 years
D) 65 years
Answer: 65 years
1334) The Chairman and members of State Public Service Commission are appointed by the:
A) President
B) Prime Minister
C) Governor
D) Chairman, UPSC
Answer: Governor
1335) The Indian Administrative Service and the lagian Police Service have been created by
A) Home Ministry
B) Union Public Service Commission
C) Parliament
D) Supreme Court of India
Answer: Parliament
1336) Who appoints the Chairman of the UPSC?
A) President
B) Prime Minister
C) Speaker of Lok Sabha
D) Chief Justice of India
Answer: President
1337) Which of the following is an extra Constitutional and non-statutory body?
A) Election Commission
B) Finance Commission
C) Planning Commission
D) Union Public Service Commission
Answer: Planning Commission
1338) Which one of the following is not a function of UPSC?
A) It conducts examinations for the appointment to the services of the Union
B) It shall be consulted on all matters relating to methods of recruitment to civil services and posts
C) It shall be consulted on-all disciplinary matters affecting a person serving the Government of India
D) It shall be consulted as regards the reservation of posts for backward classes, scheduled castes and tribes
Answer: It shall be consulted as regards the reservation of posts for backward classes, scheduled castes and tribes
1339) UPSC submits its annual report on its work to:
A) the Parliament
B) the Union Home Minister
C) the President
D) the Chief Justice of India
Answer: the President
1340) The members of UPSC hold the office:
A) during the pleasure of President
B) as long as they enjoy confidence in Parliament
C) for life or till they attain the age of 70 years
D) for the term of six years or till they attain the age of 65 years
Answer: for the term of six years or till they attain the age of 65 years
No comments:
Post a Comment