LATEST

Saturday, June 20, 2020

INDIAN POLITY MCQS SET 135

INDIAN POLITY MCQS SET 135

1341) The members of All-India Services are appointed under the signature of:
A) President
B) Home Minister
C) Vice-President
D) Chairman of UPSC
Answer:  President
   
1342) The members of UPSC can be removed from the office before the expiry of the term by the :
A) Prime Minister
B) Chairman of UPSC
C) President on recommendation of Supreme Court
D) Prime Minister on recommendation of Supreme Court
Answer:  President on recommendation of Supreme Court
   
1343) The report of the UPSC:
A) is presented to the President
B) is to be accepted by the Government in to
C) may be ignored without explanation
D) has to be discussed in Parliament before being accepted
Answer:  may be ignored without explanation
   
1344) A joint public service commission for two or more states is established by:
A) President
B) Parliament
C) Parliament on the basis of the resolution passed by the concerned states
D) Executive order
Answer:  Parliament on the basis of the resolution passed by the concerned states
   
1345) The Chairman and members of a joint public service commission are appointed by:
A) President
B) Prime Minister
C) Governors of the states concerned
D) Chief Ministers of the state concerned
Answer:  President

1346) The Chairman and the members of a State Public Service Commission are appointed by:
A) President
B) Prime Minister
C) Governor of the state concerned
D) Chief Minister of the state concerned
Answer:  Governor of the state concerned
   
1347) The members of a State Commission can be removed by the:
A) Governor on a report by the Supreme Court
B) Governor on a resolution passed by Parliament
C) President on a report by the Supreme Court
D) President on a resolution passed by Parliament
Answer:  President on a report by the Supreme Court
   
1348) The resignation letter of a State Public Service Commission member is addressed to the :
A) President
B) Governor
C) Chief Justice of India
D) Chief Minister
Answer:  Governor
   
1349) The UPSC conducts examinations for:
I. Central Services.
II. All India Services.
III. State Services.
IV. State Services for two or more States jointly.
A) I, II and III
B) II and IV
C) I only
D) I and II
Answer:  I and II
   
1350) The composition of the UPSC is:
A) laid down in the Constitution
B) determined by Parliament
C) determined by the President
D) determined by the Chairman of the UPSC
Answer:  determined by the President

No comments:

Post a Comment