LATEST

Saturday, June 20, 2020

INDIAN POLITY MCQS SET 136

INDIAN POLITY MCQS SET 136

1351) The Chairman of the Finance Commission must be:
A) qualified to be a High Court Judge
B) a person having special knowledge of economics
C) a person having experience in public affairs
D) All of the above
Answer:  a person having experience in public affairs
   
1352) A Finance Commission is provided under:
A) Article 280
B) Article 380
C) Article 382
D) Article 310
Answer:  Article 280
   
1353) Finance Commission consists of:
A) five members
B) four whole time members
C) a Chairman and four members
D) a Chairman and three other members
Answer:  a Chairman and four members
   
1354) Finance Commission is constituted by the President every :
A) two years
B) three years
C) five years
D) four years
Answer:  five years
   
1355) Which of the following is/are responsibilities of the Finance Commission of India?
A) The distribution between the Union and the States of the net proceeds of taxes which are
to be divided between them and the allocation between the States of the respective shares of such proceeds
B) Determination of principles and quantum of grants-in-aid to States which are in need of
such assistance.
C) Measures needed to augment the Consolidated Fund of a State to supplement the
resources of the Panchayats and Municipalities in the State on the basis of the
recommendations made by the Finance Commission of the State.
D) All the above
Answer:  All the above

1356) The Centre-State financial distribution takes place on the recommendation by the:
A) Finance Minister
B) Planning Commission
C) Finance Commission
D) Sarkaria Commission
Answer:  Finance Minister
   
1357) The jurisdiction of the Finance Commission does not extend to:
A) recommendation of the distribution between the Union and the States of the net proceeds of taxes
B) recommendation of the allocation to the States of the respective shares of such tax proceeds
C) recommendation of the allocation of funds among the various heads of expenditure in the Union and State budgets
D) recommendation of the principles which govern the Grants-in-aid of the revenue of the States out of the .Consolidated Fund of India
Answer:  recommendation of the allocation of funds among the various heads of expenditure in the Union and State budgets
   
1358) The first Law Officer of the Government of lndia is:
A) Chief Justice of India
B) Law Minister
C) Attorney General
D) Auditor General
Answer:  Attorney General
   
1359) According to the Table of Precedence published by the Union Government the Attorney-General for India occupies the______place.
A) tenth
B) eleventh
C) sixth
D) ninth
Answer:  eleventh
   
1360) Who is the highest Law Officer of a State?
A) Attorney General
B) Advocate General
C) Solicitor General
D) Secretary General Law Department
Answer:  Advocate General

No comments:

Post a Comment