LATEST

Sunday, June 28, 2020

UNION LEGISLATURE MCQS SET 23

UNION LEGISLATURE MCQS SET 23

221) Consider the following statements
1. The joint sitting of the two Houses of the Parliament in India is sanctioned under Article 108 of the Constitution.
2. The first joint sitting of Lok Sabha and Rajya Sabha was held in the year 1961.
3. The second joint sitting of Lok Sabha and Rajya Sabha was held to pass the Banking Services Commission (Repeal) Bill.
Which of these statements are correct?
A) 1 and 2
B) 2 and 3
C) 1 and 3
D) 1, 2 and 3
Answer:  1, 2 and 3
   
222) With reference to Indian Parliament, which one of the following is not correct?
A) The Appropriation Bill must be passed by both the Houses of Parliament before it can be enacted into law
B) No money shall be withdrawn from the Consolidated Funds of India except under the appropriation made by the Appropriation Act
C) Finance Bill is required for proposing new taxes but no other Bill / Act is required for making changes in the rates of taxes which are already under operation
D) No Money Bill can be introduced except on the recommendation of the President
Answer:  The Appropriation Bill must be passed by both the Houses of Parliament before it can be enacted into law
   
223) What is the difference between Note on Account and 'Interim Budget'?
1. The provision of a 'Vote on Account' is used by a regular Government, while an 'lnterim Budget' is a provision used by a caretaker Government.
2. A 'Vote on Amount' only deals with the expenditure in Government's budget, while an 'lnterim Budget' includes both expenditure and receipts.
which of the statement(s) given above Is / are correct?
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2
D) None of these
Answer:  Only 2
   
224) A deadlock between the Lok Sabha and the Rajya Sabha for a joint sitting of the Parliament during the passage of
1. Ordinary Legislation
2. Money Bill
3. Constitutional Amendment Bill
Select the correct answer using the codes given below.
A) Only 1
B) 2 and 3
C) 1 and 3
D) 1,2 and 3
Answer:  Only 1
   
225) Which of the statements given is/are correct?
1. The speaker immediately vacates his/her office whenever the State Legislative Assembly is dissolved.
2. No member of a State Legislative Assembly shall be liable to any proceeding in any court in respect of anything said or any vote given by him/her in the legislature.“
A) Only1
B) Only2
C) Both 1 and2
D) Neither 1 nor2
Answer:  Only2

226) Consider the following statements regarding a No-Confidence Motion in India
1. There is no mention of a No-Confidence Motion in the Constitution of India.
2. A motion of No Confidence can be introduced in the Lok Sabha only.
Which of the statements given above is/are correct?
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
Answer:  Only 2
   
227) If the President returns the Bill to the legislature for reconsideration
A) a re passage of the Bill by the two third majority will compel him to give his assent
B) a re passage of the Bill by simple majority will compel him to give his assent
C) a joint sitting will have to be called to pass it again
D) the legislature must accept amendments proposed by the President
Answer:  a re passage of the Bill by simple majority will compel him to give his assent
   
228) 1n which among the following cases. the joint session of both the Houses of Parliament can be summoned?
1. To amend the Constitution.
2. When Bill has been pending with one House for more than six months after it was passed by the other.
3. When both the Houses disagree on the amendments to be made in a Bill.
4. When a Bill is passed by one House and is rejected by the other.
A) 1, 2 and 3
B) 2, 3 and 4
C) 2 and 3
D) 1 and 4
Answer:  2, 3 and 4
   
229) The Government Bill means a Bill introduced by a
A) Member of the Treasury bench in the Lok Sabha
B) Member of the Parliament who is not a Minister
C) Minister in the Lok Sabha
D) Minister in any House of the Parliament
Answer:  Minister in any House of the Parliament   
 

230) Consider the following statements
1. The Parliament has powers to make laws with respect to any of the matters enumerated in the Union List. However, this power is not exclusive.
2. The power to make laws with respect to residuary subjects is vested in the Parliament.
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2 are correct
D) Neither 1 nor 2 are correct
Answer:  Only 2

No comments:

Post a Comment