LATEST

Sunday, June 28, 2020

UNION LEGISLATURE MCQS SET 24

UNION LEGISLATURE MCQS SET 24

231) In the Parliament of India, the purpose of an adjournment motion is
A) to allow a discussion on definite matter of urgent Public importance
B) to let opposition members collect information from the numbers
C) to allow a reduction of specific amount in demand for grant
D) to postpone the proceedings to check the inappropriate or violent behaviour on the part of same members.
Answer:  to allow a discussion on definite matter of urgent Public importance
   
232) Consider the following statements
1. The Parliament scrutinizes government spending and financial performance with the help of its Financial Committees.
2. The Budget is based on the principle of annularity, that is. the Parliament grants money to government for one financial year. If the granted money is not Spent by the end of the financial year, then the balance expires and returns to the Public Accounts of India.
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor2
Answer:  Only 1
   
233) Which of the following are not correct
1. Adjournment only terminates a sitting and not a session of the House while prorogation not only terminates a sitting but also a session of the House.
2. Adjournment is done by presiding officer of the House. Prorogation is done by the President of lndia.
3. Only the Lok Sabha is subject to dissolution.
4. Quorum is the minimum number of members required to be present in the House before it can transact any business.
A) 1 and 2
B) 3 and 4
C) All of these
D) None of these
Answer:  None of these
   
234) The correct statements about calling attention notice are
1. It is a device of calling the attention of a minister to a matter of urgent public importance.
2. its main purpose is to seek an authoritative statement from the minister.
3. It does not involve any censure against Government.
4. It is an Indian innovation in the parliamentary procedure since 1952.
5. It is not mentioned in the Rules of Business and Procedure.
A) 1, 2, 3 and 4
B) 4 and 5
C) 1,2,3 and 5
D) 1, 2 and 3
Answer:  1, 2 and 3
   
235) Match the following List I(Term) with List II (Defined by) and answer as per the codes given below.
List I      List II
A. Consolidated Funds of India       1. Article-110
B. Money Bill       2. Article-267
C. Annual Financial Statement      3. Article-266
D. Contingency Fund of India      4. Article-265
Below the options are given in A B C D order
A) 4 1 5 3
B) 2 1 5 4
C) 4 1 5 2
D) 3 1 5 2
Answer:  3 1 5 2

236) The correct statements about Finance Commission are
1. It is to act as the balancing wheel of Indian Fiscal Federalism.
2. It consists of a Chairman and three other members.
3. Qualifications of the members of the Commission are determined by the President.
4. It is constituted under the provisions of Article-280.
Codes
A) 2, 3 and 4
B) 2 and 3
C) 1 and 4
D) 1, 2 and 3
Answer:  1 and 4
   
237) Which of the following matters requires the previous sanction of the President for introducing legislation on it?
1. A Money Bill
2. A Bill affecting taxation in which states are interested
3. States Bills imposing restrictions upon the freedom of trades
Codes
A) 1, 2 and 3
B) 2 and 3
C) 1 and 3
D) 1 and 3
Answer:  1, 2 and 3
   
238) Which one of the following statements regarding the office of the Speaker is correct?
A) He holds office during the pleasure of the President.
B) He need not be a member of the house at the time of his election but has to become a member of the house within six months from the date of his election.
C) He loses his office if the House is dissolved before the end of its normal tenure.
D) if he intends to resign the letter of his resignation is to be addressed to the Deputy Speaker.
Answer:  if he intends to resign the letter of his resignation is to be addressed to the Deputy Speaker.
   
239) Which of the following are true about the Attorney General of India?
1. He is not a member of the Cabinet.
2. He has the right to speak in the Houses of Parliament.
3. He has the right to vote in Parliament.
4. He must have the same qualifications as those required to be a judge of the Supreme Court.
Codes
A) 1, 2 and 4
B) 2 and 4
C) All of these
D) 1 and 2
Answer:  1, 2 and 4
   
240) Which one of the following functions of the Public Accounts Committee has been wrongly listed?
A) It sees that the Executive has followed the financial rules and regulations
B) It suggests the forms in which the accounts of the Government Department and Public Undertakings are to be maintained
C) It sees that the money has been spent for the purpose for which it was sanctioned by the Parliament
D) It sees that the expenditure does not exceed the grants made by the Parliament
Answer:  It sees that the expenditure does not exceed the grants made by the Parliament

No comments:

Post a Comment