HISTORY MCQS SET 02
11) The Vijayanagara king who employed skilled archers of the Turkish clan and raised the fighting capacity of his bowmen wasA) Bukka I
B) Devaraya I
C) Krishnadevaraya
D) Ramaraya
Answer: Devaraya I
12) Universities in the Presidency towns in India were established in
A) 1857
B) 1858
C) 1900
D) 1909
Answer: 1857
13) The Upanishads are
A) a source of Hindu philosophy
B) books of ancient Hindu laws
C) books on social behaviour of man
D) prayers to God
Answer: a source of Hindu philosophy
14) We can know about early Vedic period from
A) archaeological excavations
B) the Rig Veda
C) Jatak Katha
D) contemporary culture
Answer: the Rig Veda
15) Though Ashoka had many sons, the inscriptions mentioned only one who is not mentioned in any other source. He is
A) Kunala
B) Tivara
C) Mahendra
D) Jalauka
Answer: Tivara
16) Under the Government of India, Provincial Legislatures consisted of two chambers, except in the case of
A) Assam
B) Bihar
C) Madras
D) Punjab
Answer: Punjab
17) The Kalinga was fought in
A) 321 BC
B) 301 BC
C) 261 BC
D) 241 BC
Answer: 261 BC
18) The term Nirgrantha is associated with
A) Ajivikas
B) Charvakas
C) Jainas
D) Pasupatas
Answer: Jainas
19) The two principles monuments of Alaud-din Khilji's reign the Jama at Kana Masjid and Alai Darwaza were constructed at
A) Agra
B) Delhi
C) Dhar
D) Gulbarga
Answer: Delhi
20) Under the Guptas in eastern India, there was probably an intermediate level of administration between vishayas (districts) and villages. Identify it.
A) Bhukit
B) Pradesa
C) Vifhi
D) Ahara
Answer: Vifhi
No comments:
Post a Comment