LATEST

Friday, July 3, 2020

HISTORY MCQS SET 03

HISTORY MCQS SET 03

21) The reason for British success in India was
A) superiority of officers and office
B) superiority of their trade and intelligence
C) superiority of arms and military science
D) superiority of the sea route and sailing
Answer: superiority of arms and military science
   
22) At which Congress Session was the Working committee authorised to launch a programme of Civil Disobedience?
A) Bombay
B) Lahore
C) Lucknow
D) Tripuri
Answer: Lahore
   
23) Who among the following was NOT associated with the formation of U.P.Kisan Sabha in February 1918?
A) Indra Narain Dwivedi
B) Gauri Shankar Misra
C) Jawaharlal Nehru
D) Madan Mohan Malviya
Answer: Jawaharlal Nehru
   
24) Who among the following repealed the Vernacular Press Act ?
A) Lord Dufferin
B) Lord Ripon
C) Lord Curzon
D) Lord Hardinge
Answer: Lord Ripon
   
25) Who among the following was not a contemporary of the other three ?
A) Bimbisara
B) Gautama Buddha
C) Milinda
D) Prasenjit
Answer: Milinda

26) The areas of the Indigo Peasants Revolt of 1866-86 in Bihar were
A) Madhubani and Begusarai
B) Champaran and Muzaffarpur
C) Darbhanga and Champaran
D) Muzaffarpur and Chhapra
Answer: Champaran and Muzaffarpur
   
27) Who was the last Mughal Emperor to sit on the Peacock Throne ?
A) Jahandar Shah
B) Bahadur Shah Zafar
C) Shah Alam I
D) Mohammad Shah
Answer: Mohammad Shah
   
28) Barabar Caves were used for shelter by
A) Tharus
B) Jainas
C) Tantrics
D) Ajivikas
Answer: Ajivikas
   
29) The ninth 'mandala' of the Rig Veda Samhita is devoted wholly to
A) Urvashi and the Heaven
B) gods related to plants and drugs
C) Soma' and the god who is named after the drink
D) Indra and his elephant
Answer: Soma' and the god who is named after the drink
   
30) Who among the following was sent by Ashoka to Sri Lanka to preach Buddhism?
A) Pushyamitra
B) Kautilya
C) Mahendra
D) Banabhatta
Answer: Mahendra

No comments:

Post a Comment