LATEST

Friday, July 3, 2020

HISTORY MCQS SET 04

HISTORY MCQS SET 04

31) Harshavardhana was defeated by
A) Vishnuvardhana
B) Mahendravarman
C) Pulikeshin II
D) Ananthavarman chotaganga
Answer: Pulikeshin II
   
32) Which Sikh Guru was tortured and killed on the directions of Aurangzeb ?
A) Ram Das
B) Gobind Singh
C) Arjun Dev
D) Teg Bahadur
Answer: Teg Bahadur
   
33) Which Greek ruler was defeated by Chandragupta Maurya?
A) Darius
B) Alexander
C) Megasthanese
D) Scleucus
Answer: Scleucus
   
34) Which of the following Englishmen was honoured by Jahangir with the title of 'Khan'?
A) Edward Terry
B) Hawkins
C) Sir Thomas Roe
D) Thomas Paine
Answer: Hawkins
   
35) Which of the following Muslim rulers remained in the captivity of his son ?
A) Akbar
B) Aurangzeb
C) Iltutmish
D) Shahjahan
Answer: Shahjahan

36) The Indian Independence League was set up by
A) Ras Behari Bose
B) S.M. joshi
C) Aruna Asaf Ali
D) Jayaprakash Narayanan
Answer: Ras Behari Bose
   
37) Which of the following dynasties in ancient India was the oldest ?
A) Chalukyas
B) Pallavas
C) Satavahanas
D) Rashtrakutas
Answer: Satavahanas
   
38) Who was the first ruler of Vijayanagar who captured Goa from the Bahamanides ?
A) Bukka I
B) Devaraya ll
C) Harihara l
D) Harihara ll
Answer: Harihara ll
   
39) The Barrah dacoity was the ?rst major venture of the revolutionary terrorists of the freedom movement in
A) Punjab
B) East Bengal
C) Bombay-Karnataka
D) The Madras Presidency
Answer: East Bengal
   
40) According to the Mimamsa system of philosophy, liberation is possible by means of
A) Karma
B) Bhakti
C) Yoga
D) Jnana
Answer: Karma

No comments:

Post a Comment