LATEST

Friday, July 3, 2020

HISTORY MCQS SET 05

HISTORY MCQS SET 05

41) Which one of the following statements is NOT correct ?
A) The last Tirthankara of Jainas was the contemporary of Gautama Buddha
B) The last Tirthankara of Jainas was born at Rajagriha
C) Siddhartha was born at Lumbini
D) The ancient town Sravasti is located in the modem Uttar Pradesh
Answer: The last Tirthankara of Jainas was born at Rajagriha
   
42) With whom did the English conclude the Treaty of Sagauli by which Kumaon and Garhwal were ceded to the British rule ?
A) Mughal Emperor
B) Nawab Of Awadh
C) Rohillas
D) Gurkhas
Answer: Gurkhas
   
43) Who was the Maratha Peshwa when the Third Battle of Panipat was fought?
A) Balaji Baji Rao
B) Narayan Rao
C) Madhav Rao ll
D) Baji Rao ll
Answer: Balaji Baji Rao
   
44) During the Mauryan times royal houses were mostly built of
A) Baked bricks
B) Wood
C) Mud and lime
D) Stones
Answer: Wood
   
45) The nobility of Sultanate was largely composed of
A) Arabs
B) Afghans
C) Turks
D) Composite elements
Answer: Turks

46) The great emperor Kanishka belonged to which dynasty?
A) Maurya
B) Vardhana
C) Kushana
D) Gupta
Answer: Kushana
   
47) Which one of the following is the correct chronological order ?
A) Khilji Dynasty--Tughluq Dynasty--Lodhi Dynasty--Suri Dynasty
B) Lodhi Dynasty-Suri Dynasty-- Khilji Dynasty-Tughluq Dynasty
C) Khilji Dynasty-Suri Dynasty--- Lodhi Dynasty--Tughluq Dynasty
D) Lodhi Dynasty-Tughluq Dynasty-Khilji Dynasty-Suri Dynasty
Answer: Khilji Dynasty--Tughluq Dynasty--Lodhi Dynasty--Suri Dynasty
   
48) The capital of the Chalukyas was at
A) Badami
B) Halebid
C) Madura
D) Srirangam
Answer: Badami
   
49) The characteristic Pallava or Dravidian type of Shikhara is seen in the temples of
A) Cambodia only
B) Java and Vietnam
C) Vietnam and Cambodia
D) Cambodia, Java and Vietnam
Answer: Cambodia, Java and Vietnam
   
50) Some of the rock-cut temples, known as the Seven Pagodas, were built by the
A) Cholas
B) Chalukyas
C) Pallavas
D) Rashtrakutas
Answer: Pallavas

No comments:

Post a Comment