LATEST

Friday, July 3, 2020

HISTORY MCQS SET 06

HISTORY MCQS SET 06

51) Who is believed to have completed the construction of Qutab Minar near Mehrauli ?
A) Alauddin Khilji
B) lltutmish
C) Raziya Begum
D) Muhammad-bin-Tughluq
Answer: lltutmish
   
52) Sher Shah Suri is best known
A) for the organisation of the system of civil administration
B) as an outstanding, army general
C) for his quality of tolerance toward all religions
D) for introducing the system of irrigation by canals
Answer: for the organisation of the system of civil administration
   
53) who amongst the following, is most famous for the establishment of an elaborate system of municipal administration?
A) Chandragupta Maurya
B) Chandragupta Vikramaditya
C) Harshavardhana
D) Kaishka
Answer: Chandragupta Maurya
   
54) Which of the following statements about the religious faiths and beliefs of the people, who inhabited the Indus Valley about four to five thousand years ago, is NOT true ?
A) The cult of Divine Mother(i.e., female energy as the source of all creation) seems to have been widely prevalent
B) There was also a male god who has been identified as the prototype of the God Siva
C) There is an organic relationship between the ancient culture of the Indus Valley and the Hinduism of today
D) Of their terrestrial deities, the chief were Agni, Soma and Saraswati
Answer: Of their terrestrial deities, the chief were Agni, Soma and Saraswati
   
55) The Fourth Buddhist Council was held during the reign of
A) Ashoka
B) Chandragupta
C) Kanishka
D) Chandragupta vikramaditya
Answer: Kanishka

56) Who amongst the following Hindu kings is known as the Napoleon of lndia ?
A) Ashoka
B) Harshavardhana
C) Samudragupta
D) Chandragupta Vikramaditya
Answer: Samudragupta
   
57) Both Vardhamana Mahavira and Gautama Buddha preached their doctrines during the reign of
A) Ajatshatru
B) Bimbisara
C) Nandivardhana
D) Udayi
Answer: Bimbisara
   
58) The famous Hazara Temple is said to be one of the most perfect specimens of Hindu temple architecture in existence. lt was built during the reign of
A) Bukka l
B) Deva Raya II
C) Krishnadeva Raya
D) Achyuta Raya
Answer: Krishnadeva Raya
   
59) The originators of the Dravidian style of architecture and sculpture in the South Indian Peninsula were the
A) Cholas
B) Hoysalas
C) Pallavas
D) Pandyas
Answer: Pallavas
   
60) The Dravidian style of architecture and sculpture was further developed and almost perfected by the
A) Cholas
B) Hoysalas
C) Pallavas
D) Pandyas
Answer: Cholas

No comments:

Post a Comment