LATEST

Friday, July 3, 2020

HISTORY MCQS SET 07

HISTORY MCQS SET 07

61) The Iron Pillar of Delhi,near the Qutab Minar, is a marvellous work belonging to the
A) Early Gupta Period
B) Maurya Period
C) Kushan Period
D) Pratihara Period
Answer: Early Gupta Period
   
62) The Chaitya Cave at Karle is regarded as the finest specimen of architecture and sculpture on account of the
A) beauty of the Sculptures on the front wall
B) remarkable rows of pillars inside the hall
C) fine proportion of the different parts
D) All of the above
Answer: All of the above
   
63) Lingaraja Temple built during the Medieval Period is at
A) Bhubaneswar
B) Chhattarpur
C) Khajuraho
D) Mount Abu
Answer: Bhubaneswar
   
64) Who built the famous Dilwara Temple at Mount Abu during the thirteenth century?
A) Mahendrapala
B) Mahipala
C) RajyaPala
D) Tejapala
Answer: Tejapala
   
65) Chola paintings of the eleventh century AD have been discovered in the famous Saiva Temple at
A) Ellora
B) Halebid
C) Tanjavur
D) Nashik
Answer: Tanjavur

66) On the death of Jahangir in l627,Shahjahan's most formidable rival to the throne was his
A) nephew Dawar Baksh
B) brother Khusrau
C) brother Parwez
D) brother Shahryar
Answer: brother Shahryar
   
67) Given below are the main consequences of some of the invasions on India. Which one is NOT correct
A) Hun invasion led to the decline of the Gupta Empire
B) Invasioh of Timur swept away the authority of the Tughluqs
C) Invasion of Ahmad Shah Abdali led to the fall of Maratha power in the North
D) Invasion of Nadir Shah drove out Humayun and facilitated the victory of Sher Shah
Answer: Invasion of Nadir Shah drove out Humayun and facilitated the victory of Sher Shah
   
68) Who amongst the following was impeached in England for acts committed as Governor-General of lndia
A) Cornwallis
B) Cavendish Bentinck
C) Warren Hastings
D) Wellesley
Answer: Warren Hastings
   
69) Which of the following statements is NOT correct?
A) The first partition of Bengal was made when Lord Curzon was the Governor- General of India
B) The Revolt of 1857 started from Meerut
C) The Quit India Movement started in August 1942
D) The control of the Indian Government was assumed by the British Crown in 1858
Answer: The control of the Indian Government was assumed by the British Crown in 1858
   
70) "When I first saw them I found it difficult to believe that they were prehistoric; they seemed so completely to upset all established ideas about early art." This was an observation of Sir John Marshall on objects found at
A) Harappa
B) Mohenjo-Daro
C) Lothal
D) Ropar
Answer: Mohenjo-Daro

No comments:

Post a Comment