HISTORY MCQS SET 08
71) The pillar, which is regarded as the best of the series of pillars built by Ashoka, and has elicited praise from all the critics of the world, is atA) Bodh-Gaya
B) Nandangarh
C) SanchiI
D) Sarnath
Answer: Sarnath
72) The first discourse of Buddha in Sarnath is called
A) Mahabhiniskraman
B) Mahaparinirvana
C) Mahamastakabhisheka
D) Dharmachakrapravartan
Answer: Dharmachakrapravartan
73) The political and cultural centre of the Pandyas was
A) Vengi
B) Madurai
C) Kanchipuram
D) Mahabalipuram
Answer: Madurai
74) What is the correct chronological order of the dynasties in which they invaded India ?
Huns
Kushanas
Aryans
Greeks
A) 4, 3, 2, 1
B) 3, 4, 2, 1
C) 4, 2, 3, 1
D) 3, 4, 1, 2
Answer: 3, 4, 2, 1
75) Who wrote Mitakshara, a book on Hindu law ?
A) Nayachandra
B) Amoghavarsha
C) Vijnaneswara
D) Kumban
Answer: Vijnaneswara
76) Who founded the Hindu Shahi dynasty of Punjab?
A) Vasumitfa
B) Kallar
C) Jayapala
D) Mahipala
Answer: Jayapala
77) The Mughal ruler who gave permission to British East India Company was
A) Jahangir
B) Akbar
C) Shajahan
D) Aurangazeb
Answer: Jahangir
78) The main contribution of the Chola dynasty in the field of administration lies in
A) Systematic provincial administration
B) A well planned revenue system
C) A well organised central government
D) An organised local self government
Answer: An organised local self government
79) Which was the first among the following ?
A) Doctrine of Lapse
B) Subsidiary Alliance
C) Permanent Settlement
D) Double Government
Answer: Double Government
80) Sir Charles Wood's Despatch of 1854 dealt with
A) Administrative reforms
B) Social reforms
C) Economic reforms
D) Educational reforms
Answer: Educational reforms
No comments:
Post a Comment