HISTORY MCQS SET 09
81) Who was the Sikh Gluru who compiled Adi Granth, the foremost text of Sikh religion ?A) Guru Amar Das (1552-1574)
B) Guru Ram Das(1574-1581)
C) Guru Har Rai (1644-61)
D) Guru Arjan Dev (1581-1606)
Answer: Guru Arjan Dev (1581-1606)
82) Amoghavarsha was a famous
A) Chalukyan king
B) Pallava king
C) Rashtrakuta king
D) Satavahana king
Answer: Rashtrakuta king
83) The Rashtrakutas were great builders. Who amongst the kings of this dynasty built the famous Kailasa Temple at Ellora ?
A) Amoghavarsha
B) Krishna I
C) Dhruva
D) Govinda lll
Answer: Krishna I
84) Which of the following, statements is NOT correct ?
A) The kingdom of Ahmednngar was annexed to the Mughal Empire in 1633
B) The Sultan of Golconda acknow- ledged the suzerainty of Shahjahan in l636
C) Adil Shah of Bijapur never accepted the suzerainty of Shahjahan during his lifetime
D) Aurangzeb was made the Viceroy of Shahjahan's Deccan acquisitions
Answer: Adil Shah of Bijapur never accepted the suzerainty of Shahjahan during his lifetime
85) The famous European traveller, Bernier, was, by profession, a
A) merchant
B) missionary
C) physician
D) sailor
Answer: physician
86) Which king's court was adorned by the celebrated Kalidasa ?
A) Ashoka
B) Chandragupta Vikramaditya II
C) Harshavardhana
D) Kanishka I
Answer: Chandragupta Vikramaditya II
87) The famous colossal Jaina image of Gomateswara at Sravanabelagola was built in the
A) first half of ninth century
B) second half of ninth century
C) first half of tenth century
D) second half of tenth century
Answer: second half of tenth century
88) Sepoy Mutiny' of 1857 started from
A) Agra
B) Gwalior
C) Jhansi
D) Meerut
Answer: Meerut
89) Delhi Sultan who introduced token currency system and failed was
A) lltutmish
B) Mohammed-bin-Tughlaq
C) Balban
D) Alauddin Khilji
Answer: Mohammed-bin-Tughlaq
90) When did Shivaji assume the title of 'Chhatrapati'?
A) 1665
B) 1668
C) 1670
D) 1674
Answer: 1674
No comments:
Post a Comment