LATEST

Friday, July 3, 2020

HISTORY MCQS SET 10

HISTORY MCQS SET 10

91) The founder of the Nanda Dynasty was
A) Kalasoka
B) Mahapadma
C) Dhana Nanda
D) Nagadassaka
Answer: Mahapadma
   
92) The term 'Dhamma' is
A) A Prakrit term
B) A Sanskrit term
C) A Pali term
D) None of these
Answer: A Sanskrit term
   
93) The Swadeshi Movement drew the participation of all of the following except
A) Women
B) Students
C) Peasants
D) Muslims
Answer: Peasants
   
94) Who raised the simple slogan 'Do or Die' for the Quit India Movement ?
A) Mahatma Gandhi
B) Subhash Chandra Bose
C) Jawaharlal Nehru
D) J.B. Kripalani
Answer: Mahatma Gandhi
   
95) The Gupta Empire declined in the fifth century AD as a consequence of
A) Chalukya raids
B) Greek invasion
C) Hun invasion
D) Pallava raids
Answer: Hun invasion

96) Historians believe that the people among whom the Indus Valley Civilisation grew were
A) Aryans
B) Dravidians
C) Huns
D) Mongolians
Answer: Dravidians
   
97) Which of the following is the correct descending order of the Mughal rulers?
A) Humayunjahangir,Akbar,Shahjahan
B) Humayun,Akbar,Jahangir, Shahjahan
C) Akbar,Jahangir,Humayun, Shahjahan
D) Akbar,Humayunjahangir,Shahjahan
Answer: Humayun,Akbar,Jahangir, Shahjahan
   
98) Prophet Mohammad founded Islam in the
A) fifth century AD
B) sixth century AD
C) seventh century AD
D) eighth century AD
Answer: seventh century AD
   
99) Ibn Batuta, the famous Arab scholar, visited India during the reign of
A) Akbar
B) Muhammad-bin-Tughluq
C) Qutab-ud-din Aibak
D) Alauddin Khilji
Answer: Muhammad-bin-Tughluq
   
100) The Treaty of Srirangapatnam was signed between Tipu Sultan and
A) Robert Clive
B) Cornwallis
C) Dalhousie
D) Warren Hastings
Answer: Cornwallis

No comments:

Post a Comment