LATEST

Friday, July 3, 2020

HISTORY MCQS SET 11

HISTORY MCQS SET 11

101) Who was the founder of the Hindu College, Calcutta?
A) Raja Ram Mohan Roy
B) David Hare
C) Henry Vivian Derozio
D) Asutosh Choudhry
Answer: David Hare
   
102) The Hindustan Socialist Republican Association was founded in 1928, in :
A) Kanpur
B) Allahabad
C) Delhi
D) Lahore
Answer: Delhi
   
103) Which one of the following is the correct chronological sequence of the given Bhakti Saints?
A) GuruNanak--Tulsidas-Ramdas-Tukaram
B) Tulsidas--GuruNanak-Tukaram-Ramdas
C) GuruNanak-Tulsidas-Tukaram--Ramdas
D) Tulsidas-Guru Nanak-Ramdas-Tukaram
Answer: GuruNanak-Tulsidas-Tukaram--Ramdas
   
104) Match the List I with List II
         List I                               List II
       (Battles)                       (Fought Between)
a .Battle of Chausa       1. Babar and Rajputs
b. Battle of Ghagra       2. Humayi n and Sher Khan
c. Battle of Khanwah       3. Babar and Afghans of Bihar & Bengal
d. Battle of Talikota       4. Vijayanagar ruler and the Deccan Sultanates
A) 2 1 3 4
B) 4 3 1 2
C) 2 3 1 4
D) 4 1 3 2
Answer: 2 3 1 4
   
105) When Akbar besieged the Fort of Chittor, Who among the following defended it for four months?
A) Uday Singh
B) Rana Pratap
C) Bhama Shah
D) Jaimal
Answer: Jaimal

106) Which one of the following statements is NOT correct?
A) Lord Wellesley set up the first three Indian Universities
B) Lord Dalhousie introduced telegraph in India
C) Lord Ripon introduced a system of local self-government both for towns and country-side areas.
D) Lord Curzon presided over the Delhi Durbar of 1903
Answer: Lord Wellesley set up the first three Indian Universities
   
107) "One of the chief figures in classical Sanskrit literature. No facts are known about his life or death, but certain evidence places him in the 5th century AD. Seven of his works survive till today...." This description can be most aptly applied to
A) Bhavabhooti
B) Banabhatt
C) Kalidasa
D) Ved Vyas
Answer: Kalidasa
   
108) The Mughal prince who translated some Sanskrit writings into Persian was
A) Dara Shikoh
B) Khusro
C) Murad Baksh
D) Salim 
Answer: Dara Shikoh
   
109) Who was responsible for the introduction of English as the Official Language in India ?
A) Sir Charles Wood
B) Allan Octavian Hume
C) Lord William Bentinck
D) Marques of Dalhousie
Answer: Sir Charles Wood
   
110) What important event in the educational field took place in 1857 ?
A) Introduction of engineering education
B) Introduction of medical education
C) Introduction of a uniform school system
D) Founding of the universities of Calcutta, Madras and Bombay
Answer: Introduction of a uniform school system

No comments:

Post a Comment