LATEST

Friday, July 3, 2020

HISTORY MCQS SET 12

HISTORY MCQS SET 12

111) Who founded the Asiatic Society of Bengal in Calcutta in 1784 for development of education ?
A) Jonathan Duncan
B) William Jones
C) Warren Hastings
D) Charles Grant
Answer: William Jones
   
112) At about the close of the eighteenth century, a number of horrid customs prevailed in the country. Which of the following was outlawed or abolished first of all ?
A) Infanticide (both male and female, particularly Female)
B) Sati (burning of wives with the dead bodies of their husbands)
C) Slavery (there were millions of slaves)
D) State lotteries in the Presidency towns
Answer: Infanticide (both male and female, particularly Female)
   
113) The powers of supreme control over the governance of India were vested with the Secretary of State for India in
A) 1857
B) 1858
C) 1859
D) 1860
Answer: 1858
   
114) The cultural renaissance, which marked the advent of a new age in India, was in full vigour in the
A) second halfof 18th century
B) first half of 19th century
C) second half of 19th century
D) first half of 20th century
Answer: first half of 20th century
   
115) The principal objective of Muhammad-bin- Tughluq in shifting his capital to Daulatabad was to
A) expand his empire to the whole of South India
B) find a better strategic location for the capital of his empire
C) move away from the centre of Rajput resistance to his rule
D) inflict sufferings on the residents of Delhi whom he regarded them un worthy of his benevolence
Answer: find a better strategic location for the capital of his empire

116) The Nizamshahi Kingdom of Ahmednagar was annexed to the Mughal Empire during the reign of
A) Akbar
B) Jahangir
C) Shahjahan
D) Aurangzeb
Answer: Shahjahan
   
117) The Rajput clan of Solankis rose to power in
A) Malwa
B) Kashmir
C) Kathiawar
D) Kannauj
Answer: Malwa
   
118) Which one of the following is correctly matched?
A) Satya Shodak Mandal-Keshab Chandra Sen
B) Prarthana Samaj-Dayanand
C) Brahmo Samaj-Jyotibha Phule
D) Sri Narayana Dharrna Paripalana Yogam-Narayana Guru
Answer: Sri Narayana Dharrna Paripalana Yogam-Narayana Guru
   
119) Who was the Italian traveller to visit Vijayanagar during the heydays of Vijayanagar Empire ?
Durate Barobosa
Bernier
Thomas Roe
Nicolo Conte
Choose the correct answer from the codes given below:
A) 1,2 and 3
B) 2,3 and 4
C) 1,2 and 4
D) Only 1
Answer: Only 1
   
120) Financial allocation for Education was made for the first time by the Charter Act of
A) 1773
B) 1793
C) 1813
D) 1833
Answer: 1813

No comments:

Post a Comment