LATEST

Friday, July 3, 2020

HISTORY MCQS SET 13

HISTORY MCQS SET 13

121) What was the name of the blade like semi-circular tool used for obtaining Concave Cutting edge and which was used in Mesolithic period?
A) Trapeze
B) Lunate
C) Burin
D) Cleaver
Answer: Lunate
   
122) Which southern Neolithic settlement yielded evidence that domestication of plants was earlier to the domestication of animals?
A) Nagarjunkonda
B) Attirapakkam
C) Piklihal
D) Utnur
Answer: Nagarjunkonda
   
123) Kautilya's Arthasasthra is a treatise on
A) Philosophy
B) Religion
C) State craft
D) Diplomacy
Answer: State craft
   
124) The Gateway of India in ancient times was
A) Gaya
B) Mumbai
C) Khyber
D) Dwarka
Answer: Khyber
   
125) Match the List I with List II
List I        List II
(Site)       (Excavator)
1. Chanudaro       a. Hair Greaves
2. Nal       b. Auriel Stien
3. Suktagendor       c. Mackie
4. Dabarkot       d. Norman Brown
A) a b c d
B) d c b a
C) d b a c
D) d a b c
Answer: d a b c

126) Match the List I with List II
List I        List II
(Site)       (River)
1. Sutkakoh       a. Kim
2. Dhabarkot       b. Jhow Valley
3. Pathumdag       c. Moladarra
4. Bhagatrav       d. Sadiaul
A) a d b c
B) a b c d
C) d b c a
D) c b d a
Answer: d b c a
   
127) Match the List I with List II
List I        List II
(Harappan Items)       (Places of Import)
1. Flint       a. Hormuz
2. Steatite       b. Tepe Yahe
3. Amethyst       c. Rohri and Sukkar
4. Red Ochre       d. Maharashtra
A) c b d a
B) b d b a
C) d c b a
D) a b c d
Answer: c b d a
   
128) Name the Mesopotamian Settlement where certain Harappan cosmetics and Ceramics were found ?
A) Kish
B) Tell Ashmar
C) Tape Yahe
D) Allah Dinoh
Answer: Tell Ashmar
   
129) Match the List I with List II
List I        List II
(Rigveda term)       (No.of times mentioned in Rigveda)
1. Father       a. 335
2. Mother       b. 234
3. Om       c. 1028
4. Agriculture       d. 33
A) a b c d
B) d c b a
C) d b c a
D) b d a c
Answer: a b c d
   
130) Which hymn of Rigveda speak, of agriculture?
A) 47th hymn of book-IV of Rigveda
B) 57th hymn of book-V of Rigveda
C) 57th hymn of book-VI of Rigveda
D) 57th hymn of book-IV of Rigveda
Answer: 57th hymn of book-IV of Rigveda

No comments:

Post a Comment