MAHAJANAPADAS-THE MAGADHA EMPIRE MCQS SET 01
1) Buddha died in which Mahajanpada?A) Mall
B) Chedi
C) Magadh
D) Avanti
Answer: Mall
2) The first foreigner to invade India was:
A) Cyrus
B) Darius I
C) Agrammes
D) Cambyses
Answer: Darius I
3) The first monarch of Magadh kingdom in the sixth century B.C. was:
A) Bimbisara
B) Prasenajit
C) Ajatashatru
D) Jarasandha
Answer: Bimbisara
4) In ancient India, the earliest capital of Magadha Kingdom was of:
A) Pataliputra
B) Rajgir
C) Vaisali
D) Varanasi
Answer: Rajgir
5) Which of the following transferred his capital from Rajgir to Patalipuitra?
A) Bimbisara
B) Ajatashatru
C) Udayin
D) Shishunaga
Answer: Udayin
6) Which of the following transferred his capital from Pataliputra to Vaishali?
A) Bimbisara
B) Ajatashatru
C) Udayin
D) Shishunaga
Answer: Shishunaga
7) Porus was defeated by Alexander at the Battle of____________?
A) Buxar
B) Heart
C) Kabul
D) Hydaspes
Answer: Hydaspes
8) Which of the following old states and their capitals is/are correctly matched?
1. Anga Champa
2 Vatsa Saket
3 Panchala Kanyakubha
4. Magadha Girivraja
A) 1 and 2
B) 2 and 3
C) 3 and 4
D) 1 and 4
Answer: 1 and 4
9) Which of the following pairs is incorrect?
A) Bimbisara - Magadha
B) Menander - Taxila
C) Sasanka - Gauda
D) Pandyas - Madura
Answer: Menander - Taxila
10) Which of the following was not a kingdom in ancient India?
A) Avanti
B) Vatsa
C) Hampi
D) Kosala
Answer: Hampi
No comments:
Post a Comment