MAHAJANAPADAS-THE MAGADHA EMPIRE MCQS SET 02
11) In early ancient India, the largest urban centre was :A) Pataliputra
B) Taxila
C) Kausambi
D) Kanauj
Answer: Pataliputra
12) Who is often described as the second 'Parasuraa' or the exterminator of the entire kshatriya race?
A) Ajatasatru
B) Mahapadma
C) Dhana Nanda
D) Pradyota
Answer: Mahapadma
13) Who, among these, was the Nanda ruler at the time of Alexander's invasion?
A) Kalasoka
B) Mahapadma
C) Dhana Nanda
D) Nagadasaka
Answer: Dhana Nanda
14) Which, among the following ancient India King claimed ekarat (the sole sovereign) or the first Imperial ruler of India?
A) Mahapadma Nanda
B) Ajatasatru
C) Udayin
D) Dhana Nanda
Answer: Mahapadma Nanda
15) Put in chronological order :
1. Sisunaga Dynasty
2. Alexander's invasion
3. Kalinga War
4. Megashenes' visit to India
A) 1, 2, 3, 4
B) 1, 2, 4, 3
C) 2, 1, 3, 4
D) 2, 1, 4, 3
Answer: 1, 2, 4, 3
16) Which of the following were consequences of Alexander's invasion in 326-325 B.C.?
1. Direct contact between India and Greece was established in different fields
2. More Greek settlements in north-west India were established
3. Petty states in north-west India were destroyed, thus paving the way for expansion of Mauryan empire in the area
A) 1 and 2
B) 2 only
C) 1 and 3
D) 1, 2 and 3
Answer: 1, 2 and 3
17) One the banks of which river were Alexander and Porus involved in a grim battle?
A) Jhelum
B) Ravi
C) Chenab
D) Beas
Answer: Jhelum
18) Alexander died at :
A) Patala
B) Taxila
C) Babylon
D) Gedrosia
Answer: Babylon
19) Which of the following caused the success of Magadha?
1. Magadha enjoyed an advantageous geographical position in the iron age, as most of the deposits were located there
2. The rulers of this state had very good weapons
3. The capitals of Magadha were situated at strategic positions
4. No other power at that time held the courage to attack it
A) 1, 2 and 3
B) 1 and 2
C) 2 and 4
D) 1 and 3
Answer: 1, 2 and 3
20) Arrange the following mahajanapadas as they occurred from west to east :
1. Chedi 2. Vatsa 3. Kashi 4. Magadha 5. Anga
A) 5, 4, 3, 2, 1
B) 1, 2, 3, 4, 5
C) 1, 3, 2, 4, 5
D) 2, 3, 4, 5, 1
Answer: 1, 2, 3, 4, 5
No comments:
Post a Comment