MAHAJANAPADAS-THE MAGADHA EMPIRE MCQS SET 03
21) Sculptures of the Gandhara school reflect in influence of the :A) Greeks
B) Chinese
C) Romans
D) Persians
Answer: Greeks
22) Who was the founder of the Nanda dynasty
A) Mahapadma Nanda
B) Dhana Nanda
C) Ashoka Nanda
D) None of these
Answer: Mahapadma Nanda
23) Match the following:
A. Kosala 1. Sravasti
B. Avanti 2. Mahishamati
C. Vatsa 3. Kausambi
D. Lichchavi 4. Vaishali
Below options are given in A B C D order.
A) 1 2 3 4
B) 2 3 4 1
C) 2 3 2 4
D) 4 3 1 2
Answer: 1 2 3 4
24) What was the main cause for the rise of large states during and after sixth century B.C.?
A) Widespread use of iron in parts of U.P. and Bihar
B) The tribal society gave way to a more settle life
C) There was great increase of trade and commerce
D) None of the above
Answer: Widespread use of iron in parts of U.P. and Bihar
25) Consider the following kings : Ajatshatru Bindusara Prasenjit Who of these was/were the contemporary/contemporaries of Gautama Buddha?
A) 1 only
B) 2 and 3
C) 1, and 3
D) 1, 2 and 3
Answer: 1, and 3
26) Who among the following was a great ruler of Kalinda in ancient times?
A) Ajatashatru
B) Bindusara
C) Kharavela
D) Mayurasarman
Answer: Kharavela
27) Tradition has it that Ajatashatru was instigated to murder his father by :
A) Devadatta
B) Chellana
C) Chetaka
D) Durmukha
Answer: Devadatta
28) The religion of early Vedic Aryans was primarily of
A) bhakti
B) image worship and yajnas
C) worship of nature and yajnas
D) worship of nature and bhakti
Answer: worship of nature and yajnas
29) Which one among the following is not true with regard to Rigveda Samhita?
A) There are about 300 non Indo European words in Rigveda
B) There is a reference to Dasarajna (battle of ten kings) in the Rigveda
C) It is mentioned in the Rigveda that the Bharata Chief Sudas fought against a contederacy often tribes
D) Purus sides with Bharata in the battle of ten kings
Answer: Purus sides with Bharata in the battle of ten kings
30) In the Vedic period, the people called Panis, were
A) those, who controlled trades
B) cattle breeders
C) cowheads
D) ploughmen
Answer: those, who controlled trades
No comments:
Post a Comment