MAHAJANAPADAS-THE MAGADHA EMPIRE MCQS SET 04
31) Rigveda consist of ritual, ......hymns.A) 1028
B) 1017
C) 1128
D) 1020
Answer: 1028
32) Which one of the following is a Vedanga?
A) Sruti
B) Smriti
C) Nirukta
D) Samhita
Answer: Nirukta
33) The term Nishkas which meant an ornament in the Vedic Period was used in later times to denote a/an
A) weapons
B) agricultural implement
C) script
D) coin
Answer: coin
34) Which of the following is not included in the Vedic literature?
A) Shadvinsa
B) Satapatha
C) Aitareya
D) Kausitaki
Answer: Shadvinsa
35) Which of the following statements regarding the later Vedic Age is not correct?
A) It was a fully monetised peasant society and a full fledged class based society
B) Exchange of goods especially gifts and expensive rituals formed a part of later Vedic society
C) In the major part of later Vedic period ritualism and ritualistic class grew rapidly.
D) The tribal militia of the Rigvedic society was replaced by the peasants militian of later Vedic society
Answer: It was a fully monetised peasant society and a full fledged class based society
36) The term 'Aryan' denotes
A) an ethnic group
B) a nomadic people
C) a speech group
D) a superior race
Answer: a speech group
37) With reference to the history of philosophical thought in India consider the following statements regarding Samkhya School
1. Samkhya does not accept the theory of rebirth or transmigration of soul.
2. Samkhya holds that it is the self-knowledge that leads to liberation and not any exterior influence or agent.
Which of the statements given above is/are correct?
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
Answer: Only 2
38) In which Upanishad is mentioned 'Satyamev Jayate'?
A) Chandogya Upanishad
B) Prasana Upanishad
C) Isa Upanishad
D) Mundaka Upanishad
Answer: Mundaka Upanishad
39) The word 'Aryan' is borrowed from 'Arya' in Sanskrit or Airyan in Zevel; which means
A) of good family
B) of white man
C) of local origin
D) of outside origin
Answer: of good family
40) Match the following
List I List II
A.Brahmin 1. Pushan
B.Kshtriya 2. Rudra,Maruts,Vasus
C.Vaishyas 3. Indra,Varun,Soma,Yama
D.Sudras 4. Agni and Brihasoati
Options are given in A B C D order.
A) 4 3 2 1
B) 1 2 3 4
C) 3 4 2 1
D) 4 2 1 3
Answer: 4 3 2 1
No comments:
Post a Comment