LATEST

Wednesday, May 6, 2020

MARCH CURRENT AFFAIRS MCQS SET 03

MARCH CURRENT AFFAIRS MCQS SET 03

1. Joginder Singh Saini who passed away recently (Feb 2020) is a _________.
1) Law maker
2) Stunt man
3) Historian
4) Athletics Coach
5) Vedic Scholar
Answer-4) Athletics Coach

2. The theme for Zero Discrimination Day 2020 is ‘Zero Discrimination against Women & Girls’. The Zero Discrimination Day is observed annually on _______.
1) April 15
2) March 1
3) January 29
4) February 28
5) March 31
Answer-2) March 1

3. The World Civil Defence Day (WCDD) is observed annually on March 1. The theme for WCDD 2020 is _________________.
1) Theme: “Protection of children, our responsibility”
2) Theme: “It’s my turn”
3) Theme: “Children’s safety, our responsibility”
4) Theme: “Civil Defence for the citizens”
5) Theme: “Civil Defence and a first aider in every home”
Answer-5) Civil Defence and a first aider in every home

4. The Central government notifies National Chambal sanctuary as Eco-sensitive zone recently (March 2020). The National Chambal sanctuary is located at which Indian state?
1) Tamil Nadu
2) Madhya Pradesh
3) Gujarat
4) Odisha
5) West Bengal
Answer-2) Madhya Pradesh

5. The Tamil Nadu Chief Minister Edappadi K. Palaniswami has launched World Bank funded Programme Tamil Nadu Health System Reform Programme (TNHSRP) on March 2020. Who is the present Governor of Tamil Nadu?
1) Banwarilal Purohit
2) Ramesh Bais
3) Biswa Bhusan Harichandan
4) Anandiben Patel
5) Tamilisai Soundararajan
Answer-1) Banwarilal Purohit

6. Name the Government agency which developed Urja Dakshata Information Tool (UDIT) in association with US based World Resources Institute (WRI) to facilitate data on energy efficiency.
1) Damodar Valley Corporation (DVC)
2) Central Electricity Authority (CEA)
3) Bureau of Energy Efficiency (BEE)
4) Central Electricity Regulatory Commission (CERC)
5) Central Power Research Institute (CPRI)
Answer-3) Bureau of Energy Efficiency (BEE)

7. Which Indian Institute of Technology (IIT) along with the EWOK society signed tripartite agreement with NABARD to set up 3 Farmer Production Organisation (FPOs).
1) IIT Ropar
2) IIT Roorkee
3) IIT Madras
4) IIT Dhanbad
5) IIT Mandi
Answer-5) IIT Mandi

8. Which Indian digital payment platform’s subsidiary has received the Brokerage License from Insurance Regulatory and Authority of India (IRDAI)?
1) PhoenPe
2) PayU
3) Paytm
4) BitPay
5) DigiCash
Answer-3) Paytm

9. Recently (March 2020) State Bank of India (SBI) has switched to CBBA method from “Projected Balance Sheet (PBS)” method of Fund Based Working Capital (FBWC) limits for assessment of the working capital requirement for corporates or large advances. The ‘C’ in CBBA denotes?
1) Current
2) Code
3) Capital
4) Credit
5) Cash
Answer-5) Cash

10. Name the Public Sector Bank which has launched Risk Intel email service to advise the business units about rating actions in respect of units it has funded.
1) Andhra Bank
2) State Bank of India
3) Bank of Maharashtra
4) Allahabad Bank
5) Bank of India
Answer-2) State Bank of India

No comments:

Post a Comment