BOOKS AND AUTHORS MCQS SET 27
161) Name the French Revolutionary who wrote 'Declaration of the Rights of Woman and the Female Citizen'.A) Olympe de Geuges
B) Nancy Ruhling
C) Maximilien Robespierre
D) Mary Wollstonecraft
Answer: Olympe de Geuges
162) 'And Then One Day : A Memoir' is an autobiography of
A) Kamal Hasan
B) Shahrukh Khan
C) Nasuruddin Shah
D) Karan Johar
Answer: Nasuruddin Shah
163) The Rihla was written in
A) Arabic in the 14th century by lbn Battuta
B) Persian in the 15th century by Abdul Razzag
C) Persian in the 13th century by lbn Battuta
D) Italian in the 13th century by Marcopolo
Answer: Arabic in the 14th century by lbn Battuta
164) The 'Sur Sagar' is
A) a Medieval Treatise on music composed by Tansen.
B) a poetic work of Surdas.
C) Memories of Bahadur Shah Zafar.
D) None of the Above
Answer: a poetic work of Surdas.
165) Which one of the following is the first Indian to receive the booker prize who is a British citizen?
A) Javier Moro
B) Salman Rushdie
C) Khurshid M Kasuri
D) None of the above
Answer: Salman Rushdie
166) Which of the following is the book written by former Lok Sabha speaker Meera Kumar?
A) Indian Parliamentary Diplomacy - Speaker's perspective
B) World order
C) Diplomacy
D) A Foreign Policy for lndia
Answer: Indian Parliamentary Diplomacy - Speaker's perspective
167) Who is the second hindi author received Saraswathi Samman in 2013?
A) Mr. Harivansh Rai Bachhan
B) Ramakanth Rath
C) Shankha Ghosh
D) Mr. Mishra
Answer: Mr. Mishra
168) For which of the following books, Mr. Govind Mishra received the honour of Saraswathi Samman in 2013?
A) The House with Five Courtyards.
B) Lal Peeli Zameen
C) Dhool Paudho par
D) Gods of Antartica
Answer: Dhool Paudho par
169) Who wrote the book 'Strictly Personal, Manmohan and Gursharan' which tells an untold story of India's 14th PM Manmohansingh and his wife Gulsharan?
A) Daman Singh
B) Vir Singh
C) Hari Singh Dilbar
D) Mohan Bhandari
Answer: Daman Singh
170) Which of the following fact is unveiled in the Autobiography of Natwar Singh 'One Life is not Enough'?
A) Why Narendra Modi's favourite Movie is the Lion king
B) Why Kejriwal can't get rid of his shawl in the Delhi Summer.
C) How Sonia Gandhi reshuffles her cabinet with a little help from Britney spears.
D) Why Sonia Gandhi didn't opt for the post of Prime Minister in 2004 General Elections.
Answer: Why Sonia Gandhi didn't opt for the post of Prime Minister in 2004 General Elections.
No comments:
Post a Comment