LATEST

Wednesday, June 3, 2020

GENERAL SCIENCE BIOLOGY ONE LINERS FOR TNPSC UPSC SSC SET 087

GENERAL SCIENCE BIOLOGY ONE LINERS FOR TNPSC UPSC SSC SET 087


861). Which one is a xerophyte?
A). Hydrilla
B). Nelumbium
C). Nerium
D). Ceratophyllum

Answer: Ceratophyllum

   
862). Which of the following diseases is not caused by bacteria?
A). Typhoid
B). influenza
C). Diphtheria
D). Cholera

Answer: influenza



   
863). Which one of the following is correctly matched?
A). Stanley - Penicillin
B). Alexander - Fleminy AIDS
C). Robert Gallo - Tobacco mosaic virus
D). Iwanoski- Discovery of virus

Answer: Iwanoski- Discovery of virus


   
864). Gymnosperms are
A). closed seeded plants
B). open seeded plants
C). seedless plants
D). herbaceous plants

Answer: open seeded plants


   
865). Reduction division is
A). Amitosis
B). Mitosis
C). Nuclear division
D). Meiosis

Answer: Meiosis




866). Female sex organ of polytrichum is
A). Antheridium
B). Archegonium
C). Foot
D). Protonema

Answer: Archegonium


   
867). DNA model was first proposed by
A). Watson and Paul
B). Watson and Crick
C). Robert Hooke
D). Robert Brown

Answer: Watson and Crick


   
868). Match list I with list II correctly and select your answer using the codes given below:
List-I                   List-II
a) Chloroplast            1) Cellulose
b) Golgi complex         2) Photosynthesis
c) Endoplasmic reticulum   3) Metabolic activities
d) Protoplasm            4) Protein synthesis
the below options are given in A B C D order:
A). 3 1 4 2
B). 2 3 4 1
C). 2 1 4 3
D). 2 4 3 1

Answer: 2 4 3 1


   
869). Mendel did his hybridization experiments in this plant
A). Sweet pea plant
B). Pea plant
C). Tomato plant
D). Cotton plant

Answer: Pea plant


   
870). The sun's energy is fixed in the world by
A). soil
B). Water
C). green plants
D). animals

Answer: green plants

No comments:

Post a Comment