LATEST

Wednesday, June 3, 2020

GENERAL SCIENCE BIOLOGY ONE LINERS FOR TNPSC UPSC SSC SET 086

GENERAL SCIENCE BIOLOGY ONE LINERS FOR TNPSC UPSC SSC SET 086


851). The bacterium escherichia coli is prsent in the
A). colon of human beings
B). soil
C). water
D). air

Answer: colon of human beings


   
852). Turpentine is obtained from
A). pinus
B). cedrus
C). eucalyptus
D). taxus

Answer: pinus


   
853). The metal ion involved in stomatal regulations is
A). iron
B). magnesmm
C). zinc
D). potassium

Answer: potassium


   
854). Which one of the following is concerned with the production of ATP molecules?
A). cristae
B). cisternae
C). vesicles
D). lamellae

Answer: cisternae


   
855). Match list I with list II correctly and select your answer using the codes given below:
List-I              List-II
a) Chlorella    1) Antibiotic
b) Yeast      2) Nitrogen fixation
c) Pencillium    3) Single cell protein
d) Rhizobium    4) Fermentation
the below options are given in A B C D order:
A). 3 1 4 2
B). 1 3 4 2
C). 2 4 1 3
D). 3 4 1 2

Answer: 3 4 1 2



856). The ratio 3 : 1 is obtained in
A). dihybrid cross
B). monohybrid cross
C). Crossing over
D). mutation

Answer: monohybrid cross


   
857). Consider the following statements: Assertion (A) : Rhizopus lives on bread Reason (R) : Because it is a parasite. Now select your answer using the codes given below :
A). Both (A) and (R) are true, and (R) is the correct explanation of (A)
B). Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
C). (A) is true, but (R) is false
D). (A) is false, but (R) is true

Answer: (A) is true, but (R) is false


   
858). Which of the following is not correctly matched?
A). Auxin - Cell enlargement
B). Gibberellin - Amylase synthesis
C). Cytokinin - Promotes ageing process
D). Ethylene - Fruit ripening

Answer: Cytokinin - Promotes ageing process


   
859). Coralloid roots are found in
A). paddy
B). gnetum
C). araucaria
D). cycas

Answer: cycas


   
860). Pulses contain large amount of
A). fats
B). vitamins
C). proteins
D). minerals

Answer: proteins

No comments:

Post a Comment