LATEST

Wednesday, June 3, 2020

GENERAL SCIENCE BIOLOGY ONE LINERS FOR TNPSC UPSC SSC SET 085

GENERAL SCIENCE BIOLOGY ONE LINERS FOR TNPSC UPSC SSC SET 085


841). Lysosomes are known as
A). Secretory granule
B). Suicide bags
C). Dictyosomes
D). Ribosomes

Answer: Suicide bags


   
842). The algae used by calvin and his co-workers in elucidating the pathway of carbon in photosynthesis is
A). Chlamydomonas
B). Chlorella
C). Chara
D). Spirogyra

Answer: Chlorella


   
843). Heredity characters are carried to the next generation by
A). plastids
B). mitochondria
C). chromosome
D). ribosome

Answer: chromosome

   
844). Nobel prize for the study of the structure of DNA was won by
A). Darwin and Wallace
B). Jacob and Monad
C). Watson and Crick
D). Oparin and Haldone

Answer: Watson and Crick


   
845). Global warming is due to the release of this gas
A). hydrogen
B). oxygen
C). carbon dioxide
D). nitrogen

Answer: carbon dioxide



846). The secret behind Mendel's success in his experiement lies in this
A). pisum sativum is a - pollinating plant
B). there are 7 pairs of strikingly contrasting characters in the garden peaplant
C). the life span of pisum sativum is short
D). the 7 characters which he chose for experiments ar present independently on different chromosomes

Answer: there are 7 pairs of strikingly contrasting characters in the garden peaplant

   
847). This is used as a biofertilizer
A). Azolla
B). Bagasse
C). Urea
D). Clostridium

Answer: Azolla


   
848). Match list I correctly with list II and select your answer using the codes given below.
List I         List II
a) Indusium    1) Moss
b) Peristome    2) Marchantia
c) Rhizoids    3) Cyanophyceae
d) Heterocyst    4) Fern

Below options are given in A B C D order
A). 1 2 3 4
B). 1 2 4 3
C). 2 1 4 3
D). 4 1 2 3

Answer: 4 1 2 3


   
849). Choose thee appropriate one connected with heterspory
A). lycopodium, equisetum
B). selaginella, marsilea
C). isoetes, ophioglossum
D). ophioglossum, marsilea

Answer: selaginella, marsilea


   
850). Which one the following is responsible for guttation in Ruhr leaf?
A). root pressure
B). transpiration
C). photosynthesis
D). osmosis

Answer: transpiration

No comments:

Post a Comment