LATEST

Wednesday, June 3, 2020

GENERAL SCIENCE BIOLOGY ONE LINERS FOR TNPSC UPSC SSC SET 084

GENERAL SCIENCE BIOLOGY ONE LINERS FOR TNPSC UPSC SSC SET 084


831). The cambium present within a vascular bundle is known as
A). interfascicular cambium
B). intrafascicular cambium
C). lateral cambium
D). phellogen

Answer: intrafascicular cambium


   
832). The outermost layers of rice grain endosperm rich in proteins, vitamins and minerals are known as
A). Scutellum
B). Coleoptile
C). Coleorrhiza
D). Aleurone layers

Answer: Aleurone layers

   
833). Syngenesious anther is an important characteristic feature of
A). Asteraceae
B). Malvaceae
C). Rutaceae
D). Poaceae

Answer: Asteraceae


   
834). Heterospory leading to the establishment of seed habit is observed in
A). lepidocarpon
B). selaginella
C). isoetes
D). marsilea

Answer: selaginella

   
835). Which of the monocots mentioned below shows anomalous secondary thickening?
A). Furcraea
B). Agave
C). Asparagus
D). Dracaena

Answer: Asparagus


836). The botanical name for neem is
A). Tectona grandis
B). Dalbergia latifolia
C). Pongamia pinnata
D). Azadirachta indica

Answer: Azadirachta indica


   
837). Meristeles are usually present is
A). Ferns
B). Gymnosperms
C). Equisetum
D). Selaginella

Answer: Ferns

   
838). Winged pollen grains are present in
A). Araucaria
B). Gnetum
C). Pinus
D). Selaginella

Answer: Pinus

   
839). Apogeotropic and coral - like roots are produced in
A). pinus
B). cycas
C). Vanda
D). taxus

Answer: cycas


   
840). What drug is experimented in the treatment of AlDS?
A). TZA
B). AZT
C). CAT
D). ANC

Answer: AZT

No comments:

Post a Comment