LATEST

Wednesday, June 3, 2020

GENERAL SCIENCE BIOLOGY ONE LINERS FOR TNPSC UPSC SSC SET 083

GENERAL SCIENCE BIOLOGY ONE LINERS FOR TNPSC UPSC SSC SET 083

 
821). The type of phyllotaxy in caltropis is
A). opposite decussate
B). alternate
C). superposed
D). whorl

Answer: opposite decussate


   
822). Frankia produces root nodules in
A). legumes
B). rice
C). casuarina
D). gorsypium

Answer: casuarina


   
823). Red tides are caused by
A). diatoms
B). red dinoflagellates
C). red algae
D). brown algae

Answer: red dinoflagellates


   
824). The development of fruit without fertilization is known as
A). apomixis
B). apospory
C). parthenocarpy
D). apogamy

Answer: parthenocarpy


   
825). The agent that carries information from DNA to RNA is
A). l-RNA
B). m-RNA
C). r RNA
D). DNA itself

Answer: m-RNA



826). To induce callus which one of the following chemicals is necessary?
A). NAA
B). BAP
C). 2, 4-D
D). 2, 4, 5-T

Answer: NAA


   
827). Arachis hypogaea (groundnut) belongs to the family
A). Malvaceae
B). Euphorbiaceae
C). Musaceae
D). Papilionaceae (Fabaceae)

Answer: Papilionaceae (Fabaceae)


   
828). A definite number of cells arranged in a specific manner in an algal colony is known as
A). coenobium
B). thallus
C). globule
D). nucule

Answer: thallus


   
829). Which of the groups of plants mentioned below consists of phycobiont and mycobiont living together as an unit?
A). lichens
B). mycoplasm
C). algae
D). bacteriophages

Answer: lichens


   
830). Which of the scientists mentioned below for the first time, observed and described bacteria?
A). Loeffler
B). Louis Pasteur
C). Koch
D). Anton Van Leewenhoek

Answer: Anton Van Leewenhoek

No comments:

Post a Comment