LATEST

Wednesday, June 3, 2020

GENERAL SCIENCE BIOLOGY ONE LINERS FOR TNPSC UPSC SSC SET 082

GENERAL SCIENCE BIOLOGY ONE LINERS FOR TNPSC UPSC SSC SET 082


811). A dye is prepared from
A). sida
B). indigofera
C). tephrosia
D). tridax

Answer: indigofera


   
812). What is the phenotypic ratio of complementary genes in pea?
A). 9:3:3:1
B). 0.379861111111111
C). 0.625694444444444
D). none of these

Answer: 0.379861111111111


   
813). Thymidine is
A). a nitrogenous base found in DNA
B). a nitrogenous base found in RNA
C). a nucleotide
D). none of these

Answer: a nitrogenous base found in DNA


   
814). Match list I with list II correctly and select your answer using the codes given below:
List-I                                        List-II
a) Malaria                       1) Plasmodium
b) Small pox                   2) Bacterium
c) Goitre                         3) Virus
d) Leprosy                      4) Iodine deficiency
the below options are given in A B C D order:
A). 2 4 1 3
B). 1 3 4 2
C). 3 2 1 4
D). 4 1 2 3

Answer: 1 3 4 2



   
815). The first effective vaccine against polio was prepared by
A). John H. Gibbon
B). Jonas E. Salk
C). James Simpson
D). Robert Edwards

Answer: Jonas E. Salk


816). Which among the following is a non-photosynthetic pigment?
A). chlorophyll-a
B). chlorophyll-b
C). anthocyanin
D). phycobilins

Answer: anthocyanin



   
817). Unit of classification is
A). family
B). class
C). species
D). phylum

Answer: species


   
818). Plants that grow in saline water are called
A). halophytes
B). hydrophytes
C). mesophytes
D). thallophutes

Answer: halophytes


   
819). Diatomaceous earth is a deposit of organisms of
A). xanthophyceae
B). phaeophyceae
C). bacillariophyceae
D). chrysophytes

Answer: chrysophytes



   
820). The physiological phenomenon considered as a "necessary evil" in plants is
A). transpiration
B). photosynthesis
C). respiration
D). osmosis

Answer: transpiration

No comments:

Post a Comment