LATEST

Wednesday, June 3, 2020

GENERAL SCIENCE BIOLOGY ONE LINERS FOR TNPSC UPSC SSC SET 081

GENERAL SCIENCE BIOLOGY ONE LINERS FOR TNPSC UPSC SSC SET 081


801). Consider the statements : l. Viruses are obligatory endoparasites living cells ll. Viruses have genetic material Ill. Viruses can be crystallised IV. Viruses donot have mitochondria. Of the statements :
A). I alone is correct
B). I and II are correct
C). I, II and III are correct
D). All are correct

Answer: All are correct


   
802). Which of the following lights is necessary for photosynthesis?
A). green
B). red
C). blue
D). white


803). The fruit of Tomato belongs to the type?
A). drupe
B). berry
C). pepe
D). pome

Answer: berry


   
804). The edible part of Cauliflower is
A). inflorescence
B). flower
C). fruit
D). flower bud


805). The genetic material of a cell resides in
A). cytoplasm
B). protoplasm
C). ribosome
D). DNA

Answer: DNA

   

806). An ecosystem has two components, namely
A). weeds and trees
B). biotic and abiotic
C). frogs and men
D). plants and animals

Answer: biotic and abiotic


   
807). Development of a sporophyte directly from the sporophytic tissue is called
A). double fertilization
B). triple fusion
C). apospory
D). syngamy

Answer: double fertilization


   
808). Root hairs absorb water from the soil on account of
A). plasmolysis
B). difference is osmotic concentration
C). difference in turgor
D). different present in the soil water

Answer: difference is osmotic concentration



   
809). Pollination by birds is known as
A). ornithophily
B). anemophilly
C). hydrophily
D). entomophily

Answer: ornithophily



   
810). Autotrophs in an ecosystem are called
A). producers
B). consumers
C). decomposers
D). abiotic constituents

Answer: producers

No comments:

Post a Comment