LATEST

Wednesday, June 3, 2020

GENERAL SCIENCE BIOLOGY ONE LINERS FOR TNPSC UPSC SSC SET 080

GENERAL SCIENCE BIOLOGY ONE LINERS FOR TNPSC UPSC SSC SET 080


791). Botanical name of paddy is
A). Triticum vulgare
B). Solanum nigrum
C). Oryza sativa
D). Eleusine coracana

Answer: Oryza sativa


   
792). The male filament of oedo gonium is known as
A). Gynandrium
B). Nannandrium
C). Micrandrium
D). Megandrium

Answer: Nannandrium

   
793). Guard cells in the stomata help in
A). transpiration
B). respiration
C). photosynthesis
D). all of these

Answer: transpiration


   
794). Syngenesis means union of
A). anthers
B). stamens
C). filaments
D). androecium and gynoecium

Answer: anthers


   
795). Identify the correct sequence of protein synthesis
A). Polyribosomes - Aminoacid + tRNA - Polypeptide - Messenger RNA
B). Polypeptide - Polyribosomes - Messenger RNA - Aminoacid + tRNA
C). Messenger RNA - Polyribosomes - Aminoacid + tRNA - Polypeptide
D). Messenger RNA - Aminoacid + tRNA - Polypeptide - Polyribosomes

Answer: Polypeptide - Polyribosomes - Messenger RNA - Aminoacid + tRNA


796). The study of individual plant throughout their life history in relation to the environment is called
A). autecology
B). synecology
C). biology
D). life cycle

Answer: synecology


   
797). Which one of the following is correctly matched?
A). Papain - Tobacco
B). Jute - Phloem fibre
C). Nicotin - Tea
D). Thein - Papaya

Answer: Jute - Phloem fibre


   
798). Fern prothallus is a
A). Gametophyte
B). Sporophyte
C). Vegetative body
D). None of these

Answer: Gametophyte


   
799). What is the correct sequence of the lifecycle of fern?
A). Spore - Sporophyte - Gamete - Gametophyte
B). Zygote - Gametophyte - Sporophyte - Spore
C). Zygote - Gametophyte - Spore - Sporophyte
D). Zygote - Sporophyte - Spore - Gametophyte

Answer: Zygote - Sporophyte - Spore - Gametophyte


   
800). Consider the following statements : Assertion (A) : Onion is a monocot plant. Reason (R) : It has adventitious roots. Now select your answer according to the coding scheme given below :
A). Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
B). Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
C). (A) is true, but (R) is false
D). (A) is false and (R) is true

Answer: Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)

No comments:

Post a Comment