LATEST

Wednesday, June 3, 2020

GENERAL SCIENCE BIOLOGY ONE LINERS FOR TNPSC UPSC SSC SET 088

GENERAL SCIENCE BIOLOGY ONE LINERS FOR TNPSC UPSC SSC SET 088

871). Fixation of nitrogen in the soil is done by
A). virus
B). fungus
C). bacteria
D). protozoa

Answer: bacteria



   
872). Plasmodium belongs to this group
A). protozoa
B). virus
C). bacteria
D). fungus

Answer: protozoa


   
873). Genes are located on
A). chromosomes
B). ribosome
C). lysosome
D). dictyosome

Answer: chromosomes


   
874). Select the correct order in the life-cycle of a bryophyte
A). Spores - Sporophyte - Gametophyte - Fertilization
B). Gametophyte - Gametes - Fertilization - Sporophyte
C). Gametophyte - Spores - Fertilization - Sporophyte
D). Sporophyte - Spores - fertilization - Gametophyte

Answer: Sporophyte - Spores - fertilization - Gametophyte


875). Which one of the following is correctly matched?
A). Tuberculosis - Fungus
B). Cholera - Bacterium
C). Mumps - Bacteriophage
D). Tetanus - Virus

Answer: Cholera - Bacterium



876). The botanical name of Bengal gram is
A). Arachis hypogea
B). Pisum sativurn
C). Cicer arietnum
D). Phaseolus mungo

Answer: Cicer arietnum


   
877). Select the correct order of stages in mitosis :
A). Metaphase, Prophase, Anaphase, Telophase
B). Prophase, Anaphase, Metaphase, Telophase
C). Prophase, Metaphase, Anaphase, Telophase
D). Prophase, Telophase, Anaphase, Metaphase

Answer: Prophase, Metaphase, Anaphase, Telophase

   
878). A pure breeding dwarf pea plant (tt) on hybridization with a pure breeding tall plant (TT) will produce dwarf and tall plants in the ratio (in F2 generation) of
A). 0.04375
B). 0.125694444444444
C). 4.30671296296296E-02
D). 9:3:3:1

Answer: 0.04375


   
879). The male sex organ in chara is called as
A). Archegonium
B). Stamen
C). Nucule
D). Globule

Answer: Globule

   
880). Bacteria Were first discovered by
A). Anton Van Leeuwenhoek
B). W. M. Stanley
C). Calvin
D). Robert Gallo

Answer: Anton Van Leeuwenhoeka

No comments:

Post a Comment