LATEST

Wednesday, June 3, 2020

GENERAL SCIENCE BIOLOGY ONE LINERS FOR TNPSC UPSC SSC SET 078

GENERAL SCIENCE BIOLOGY ONE LINERS FOR TNPSC UPSC SSC SET 078
 

771). The yellowing of leaf caused by the deficiency of
A). iron
B). cobalt
C). copper
D). zinc

Answer: zinc


   
772). Identity the correct sequence of evolution in plants :
A). Pteridophyte-Gymnosperms-Thallophyte-Bryophyte
B). Gymnosperrns-Pteridophyte-Bryophyte-Thallophyte
C). Bryophyte-Pteridophyte-Gymnosperrns-Thallophyte
D). Thallophyte-Bryophyte-Pteridophyte-Gymnosperms

Answer: Thallophyte-Bryophyte-Pteridophyte-Gymnosperms


   
773). The vascular bundles arranged in a cycas petiole is
A). T-shaped
B). L-shaped
C). c-shaped
D). Inverted omega

Answer: Inverted omega


   
774). Which one of these is correcctly matched?
A). Paddy - Blast disease
B). Sugarcane - Ring disease
C). Potato - Leaf spot
D). Groundnut - Red rot

Answer: Paddy - Blast disease


   
775). When the soil is rich in organic debris, it is known as
A). Humus soil
B). Clayey soil
C). Loam soil
D). Organic soil

Answer: Humus soil



776). A plant growing inside another plant different species symbiotically is called
A). Parasite
B). Saprophyte
C). Semi parasite
D). Endophyte

Answer: Endophyte

   
777). "Survival of the fittest" was proposed theory of evolution by
A). Darwin
B). Mendel
C). Lamarck
D). De Vries

Answer: Darwin


   
778). In rice polish width is left as a residue
A). is of no value
B). has the same nutritive value
C). twice is nutritious as rice
D). none of the above

Answer: none of the above


   
779). This pteridophyte produces two kinds spores
A). lycopodium
B). selaginella
C). psilotum
D). adiantum

Answer: selaginella

   
780). Lepidddendron is a fossil which represents
A). root
B). stem
C). fruit
D). leaf

Answer: stem

No comments:

Post a Comment