LATEST

Thursday, June 11, 2020

INDUSTRIES AND INFRASTRUCTURE MCQS SET 09

INDUSTRIES AND INFRASTRUCTURE MCQS SET 09

81) Consider the following statements
1. The expansion of public sector was based on Industrial Policy Resolution, 1956.
2. Government has announced New Industrial Policy in July, 1991.
3. Government has not announced any Industrial Policy at all.
Which of the statements given above is/are correct?
A) 1, 2 and 3
B) 1 and 2
C) 2 and 3
D) Only 2
Answer:  1 and 2
   
82) Why is the Government of India disinvesting its equity in the Central Public Sector Enterprises (CPSEs)?
1. The government intends to use the revenue earn from the disinvestment mainly to pay back the external debt.
2. The government no longer intends to retain the management control of the CPSEs.
Which of the statements given above is/are correct?
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
Answer:  Neither 1 nor 2
   
83) Which of the following industries were established by the Walehand Group of companies prior to independence?
1. Hindustan Aircraft
2. Sciendia Steam Navigation
3. Premier Automobiles
4. Hindustan Motors
A) 2, 3 and 4
B) 1, 2 and 3
C) 1, 2 and 4
D) 1, 3 and 4
Answer:  1, 2 and 3
   
84) Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the lists
List I      List II
(Phase of Industrial Revolution)      (Feature)
A. First Phase       1. Rise of steel, chemicals and electricity industries
B. Second Phase      2. Rise of cotton mills
C. Third Phase      3. Rise of steam engine
D. Fourth Phase      4. Rise of petro-chemicals, jet aircraft and computers
Below the Codes are given in A B C D order
A) 2 1 3 4
B) 2 3 1 4
C) 4 3 1 2
D) 4 1 3 2
Answer:  2 3 1 4
   
85) Which of the following statements are correct?
1. The global economy relied on oil for much of the twentieth century as a portable and indispensable fuel.
2. The immense wealth associated with oil generates political struggles to control it.
3. History of petroleum is the history of war and struggle.
4. Nowhere this is more obvious the case of war and struggle than in West Asia and Central America.
Which of the statements given above is/are correct?
A) 1, 2, 3 and 4
B) 1, 2 and 3
C) 2 and 3
D) 3 and 4
Answer:  1, 2, 3 and 4

86) Which one of the following is not a feature of Limited Liability Partnership Firm?
A) Partners should be less than 20.
B) Partners and management need not to be separate.
C) Internal governance should be decided by mutual agreement among partners.
D) It is a corporate body with perpetual succession.
Answer:  Partners should be less than 20.
   
87) The International Development Association, a lending agency is administered by the
A) International Bank for Reconstruction and Development
B) International Fund for Agricultural Development
C) UNDP
D) UNIDO
Answer:  International Bank for Reconstruction and Development
   
88) The SEZ Acts, 2005 which came into effect in February 2006 has certain objectives. In this context consider the following
1. Development of infrastructure facilities.
2. Promotion of investment from foreign sources.
3. Promotion of export of services only.
Which of the above is/are objective of this Act?
A) 1, 2 and 3
B) 1 and 2
C) 2 and 3
D) Only 2
Answer:  1 and 2
   
89) With reference to India, consider the following statements
1. WPI is available on a monthly basis only.
2. As compare to Consumer Price Index for the Industrial Worker (CPI-IW), the WPI gives less weightage to food articles.
Which of the statements given above is/are correct?
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
Answer:  Both 1 and 2
   
90) Which one of the following committee recommended the establishment of Joint Venture Sector in Indian Industry?
A) Rangarajan Committee
B) Dutta Committee
C) Santhanam Committee
D) None of the above
Answer:  Dutta Committee

No comments:

Post a Comment