LATEST

Saturday, July 11, 2020

RELIGIOUS MOVEMENT - BUDDHISM AND JAINISM MCQS SET 14

RELIGIOUS MOVEMENT - BUDDHISM AND JAINISM MCQS SET 14

131) Jivaka, the royal physician of Rajgriha, was the son of the Ganika named as
A) Salavati
B) Ramaniya
C) Basantsena
D) Amrapali
Answer: Salavati
   
132) Which of the following were common to both Buddhism and Jainism?
1. Avoidance of extremities of penance and enjoyment.
2. Indifference to the authority of the vedas.
3. Denial of efficacy of rituals.
4. Non-injury to animal life.
Select the correct answer using the codes given below
A) 1, 2, 3 and 4
B) 2, 3 and 4
C) 1 ,3 and 4
D) 1 and 2
Answer: 2, 3 and 4
   
133) The “Tripitaka” Was written in
A) Brahmi
B) Kharosthi
C) Pali
D) Sanskrit
Answer: Pali
   
134) Name the last Tirthankara
A) Parsvanath
B) Mahavira
C) Siddhartha
D) Subhadra
Answer: Mahavira
   
135) Assertion (A) The emphasis of i Jainism on non-violence (Ahimsa) prevented agriculturist from embracing Jainism.
Reason (R) Cultivation involved killing a of insects and pests.
In the question given above, there are two statements labelled as Assertion (A) and Reason (R) In the context of the two statements, which one of the following is correct?
A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
B) Both A and R are true, but R is not a correct explanation of A
C) A is true, but R is false
D) A is false, but R is true
Answer: Both A and R are true and R is the correct explanation of A

136) Who among the following presided over the Buddhist Council held during the reign of Kanishka at Kashmir?
A) Parsva
B) Nagarjuna
C) Sudraka
D) Vasumitra
Answer: Vasumitra
   
137) Which one of the following is not common in Buddhism and Jainism?
A) Non violence (Ahimsa)
B) indifference to Vedas
C) Self-mortification
D) Rejection of rituals
Answer: Self-mortification
   
138) The first Buddhist council was held in which of the following cities?
A) Nalanda
B) Gaya
C) Rajgriha
D) Bodh Gaya
Answer: Rajgriha
   
139) Mahavira Jaina breathed his last at
A) Rajgir
B) Ranchi
C) Pawapuri
D) Samastipur
Answer: Pawapuri
   
140) Gautam Buddha was elevated to the position of God by the time of
A) Ashoka
B) Kanishka
C) Chandragupta Vikramaditya
D) Harsha
Answer: Kanishka

No comments:

Post a Comment