LATEST

Saturday, July 11, 2020

RELIGIOUS MOVEMENT - BUDDHISM AND JAINISM MCQS SET 15

RELIGIOUS MOVEMENT - BUDDHISM AND JAINISM MCQS SET 15

141) Mahabodhi temple has been built at Bodh Gaya where
A) Gautam Buddha was born
B) Gautam Buddha attained enlightenment
C) Gautam Buddha delivered his first sermon
D) Gautam Buddha passed away
Answer: Gautam Buddha attained enlightenment
   
142) Consider the following statements
1. Vardhamana Mahavira”s mother was the daughter of Lichchhavi Chief, Chetaka.
2. Gautam Buddha”s mother was a princess from the Koshala dynasty.
3. Parshvanatha, the twenty-third Tirthankara, belonged to Banaras.
Which of the statement(s) given above is / are correct?
A) Only 1
B) Only 2
C) 2 and 3
D) All of these
Answer: All of these
   
143) Consider the following statements
1. The Ikshvaku rulers of Southern India were antagonistic towards Buddhism.
2. The Pala rulers of Eastern India were patrons of Buddhism
Which of the statement(s) given above is/are correct?
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
Answer: Only 2
   
144) Which one of the following statements is not correct
A) The statue of Gomateshwara at Sravanabelagola represents the last Tirthankara of Jains
B) India”s largest Buddhist monastery is in Arunachal Pradesh
C) The Khajuraho temples were built under Chandela kings
D) The Hoysalesvara temple is dedicated to Shiva
Answer: The statue of Gomateshwara at Sravanabelagola represents the last Tirthankara of Jains
   
145) Why did Buddhism start declining in India?
Buddha was by that time considered as one of the incarnations of Vishnu and thus became a part of Vaishnavism.
The invading tribes from Central Asia till the time of last Gupta king adopted Hinduism and persecuted Buddhists.
The king of Gupta dynasty were strongly opposed to Buddhism.
Which of the statement(s) given above is/are correct?
A) Only 1
B) 1 and 3
C) 2 and 3
D) All of these
Answer: Only 1

146) Consider the following statements According to Hindu Law, marriage is defined as
1. a contract 2. a sacrament 3. mutual understanding 4. indissoluble
Which of the statement(s) given are correct?
A) Only 1
B) Only 2
C) 1 and 3
D) 2 and 4
Answer: Only 2
   
147) Match the following
List I (Chairman)      List II (Development)
A. Maha Kassapa      1. Vinaya and Dhamma Pitaka compiled
B. Sabbakarni      2. Permanent split of Buddhist Church into Sthaviras and Mahasanghikas
C. Moggaliputta Tissa      3. Abhidhamma Pitaka compiled
D. Vasumitra      4. Division into Mahayana and Hinavana
Options are given in A B C D order
A) 1 2 3 4
B) 4 3 2 1
C) 3 2 1 4
D) 4 2 1 3
Answer: 1 2 3 4
   
148) Among the following who is given the credit of carrying Jainism in South India?
A) Sudharmana
B) Indrabhuti
C) Bhadrabahu
D) Sthulabhadra
Answer: Bhadrabahu
   
149) Assertion (A) The merchants, called Setthis, made handsome gifts to Gautam Buddha and his disciples.
Reason (R) Gautam Buddha and his disciples preached non-violence, which would put an end to wars and promote trade and commerce.
In the question given above, there are two statements labelled as Assertion (A) and Reason (R) In the context of the two statements, which one of the following is correct?
A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
B) Both A and R are true, but R is not the correct explanation of A
C) A is true, but R is false
D) A is false, but R is true
Answer: Both A and R are true, but R is not the correct explanation of A
   
150) In the Mahayana Buddhism, the Bodhisatva Avalokitesvar was also known as
A) Vajrapani
B) Manjusri
C) Padmapani
D) Maitreya
Answer: Padmapani

No comments:

Post a Comment