LATEST

Saturday, July 11, 2020

RELIGIOUS MOVEMENT - BUDDHISM AND JAINISM MCQS SET 16

RELIGIOUS MOVEMENT - BUDDHISM AND JAINISM MCQS SET 16

151) Which of the following are causes of religious movements?
1.The vedic philosophy had lost its original purity.
2. Supremacy of the Brahmins.
3. Introduction of a new agricultural economy in the Eastern India.
4. The desire of Vaishyas to increase their social position.
Select the correct answer using the codes given below
A) 1, 2 and 3
B) 2 and 4
C) 1 and 3
D) All of these
Answer: All of these
   
152) Which of the following matched?
List I (Chairman)      List II (Development)
1. Kumarajiva      Buddhist scholar of Indian origin who propogated Madhyamika Buddhism in China.
2. Mahavamsha      Non-canonical work of Buddhism providing information on history of India and Sri Lanka
3. Digha Nikaya of Sutta Pitaka      Contains Mahaparinirvana Sutta which is detailed on account of the last days of Buddha
4. Khuddaka Jataka      Contains Nikaya stories dealing with previous births of Buddha
A) 1 and 3
B) 1, 3 and 4
C) 2 and 4
D) All of these
Answer: All of these
   
153) The concept of eight fold path forms the theme of
A) Dipavamsa
B) Divyavadana
C) Mahaparinirvana Sutta
D) Dharma Chakra Pravartana Sutta
Answer: Dharma Chakra Pravartana Sutta
   
154) Which one among the following principles was not propagated by the Theosophical Society?
A) Belief at karma and rebirth
B) Belief in universal brotherhood and humanity
C) Belief in Vedantic Philosophy
D) Belief in the eradication of untouchability
Answer: Belief in the eradication of untouchability
   
155) The doctrine of three jewels Right belief, Right conduct and Right knowledge is the crownings glory of
A) Buddhism
B) Christianity
C) Jainism
D) None of these
Answer: Jainism

156) The Vikramshila Mahavinara, a great centre of education, was founded by
A) Baladitya
B) Harsha
C) Gopala
D) Dharmapala
Answer: Dharmapala
   
157) The Lumbini was the birth place of Buddha is attested by an inscription of
A) Ashoka
B) Pushyamitra Sung
C) Kanishka
D) Harsha
Answer: Ashoka
   
158) Sarnath is in the State of
A) Kerala
B) Maharashtra
C) Gujarat
D) Uttar Pradesh
Answer: Uttar Pradesh
   
159) Vikramshila Mahavihara was established by the ruler of
A) Pushyabhuti dynasty
B) Barman dynasty
C) Sen dynasty
D) Pala dynasty
Answer: Pala dynasty
   
160) Consider the following statements
1. The Buddhists in Deccan excavated rock-cut Chaityas and the Vaishnavas, Shaivas and Jainas imitated these in later centuries.
2. The Vaishnavas, Shaivas and Jainas excavated temples at sites far distant from rock-cut Chaityas.
Which of the statement(s) given above is/are correct?
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
Answer: Only 1

No comments:

Post a Comment